Grafiek: Balanstotaal centrale banken stabiliseert

Het balanstotaal van de vier grootste centrale banken samen is de afgelopen tien jaar jaar gegroeid van omgerekend minder dan $5 naar bijna $15 biljoen. Grootschalige stimuleringsprogramma’s van de Federal Reserve, de ECB en de Bank of Japan hebben het balanstotaal door de jaren heen flink verhoogd.

Toch lijkt de groei sinds 2015 weer wat af te vlakken. De ECB en de Bank of Japan kopen maandelijks nog voor tientallen miljarden aan staatsobligaties, maar dat wordt teniet gedaan door een krimpende balans van de People’s Bank of China. De Chinese centrale bank deed vorig jaar ruim $500 miljard aan dollarreserves van de hand om de waarde van de munt te ondersteunen, waarmee een groot deel van de daling verklaard is.

De Federal Reserve stopte in 2014 al met monetaire verruiming, maar heeft tot op heden geen stappen genomen om al die aankopen van staatsobligaties weer terug te draaien. Kunnen centrale banken überhaupt nog terug? Of zijn ze na de crisis van 2008 een eenrichtingsweg in geslagen?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders