Grafiek: Treasuries van buitenland versus Federal Reserve

Dinsdag publiceerde het Amerikaanse ministerie van Financiën de nieuwste TIC-data van de maand augustus. Deze data laat zien hoeveel Amerikaanse staatsobligaties er in handen zijn van het buitenland. Dit cijfer is belangrijk, omdat het laat zien hoe groot de bereidheid van de rest van de wereld is om de Amerikaanse staatsschuld te financieren. We hebben deze cijfers ook al gebruikt toen er nog een discussie gevoerd werd over tapering. U weet wel, het afbouwen van het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve.

We beargumenteerden toen dat de Amerikaanse centrale bank vrijwel geen mogelijkheden heeft om haar stimuleringsprogramma af te bouwen, indien het buitenland het schuldpapier ook niet meer wil hebben. Dat was precies wat de TIC-data de afgelopen maanden liet zien. Het buitenland verkleinde een aantal maanden op rij haar totale positie in Amerikaanse staatsobligaties, waardoor we met vrij grote zekerheid durfden te beweren dat er geen tapering zou komen. Daarin hebben we gelijk gekregen, want Bernanke besloot op het laatste moment om toch af te zien van zijn ‘taper talk’.

TIC-data

We zijn een maand verder en dat betekent dat we ook de cijfers van augustus gereed hebben. Deze cijfers laten zien dat het buitenland opnieuw Amerikaanse Treasuries van de hand heeft gedaan. Vergeleken met de maand juli kromp de totale buitenlandse positie in het schuldpapier naar $5588,8 miljard, een krimp van $1,3 miljard ten opzichte van juli. Geen substantiële daling, maar ook zeker geen stijging zoals we die de afgelopen jaren gewend waren…

Maar hoe verhoudt de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties door het buitenland zich nou met de aankopen door de Federal Reserve? Dat is precies wat onderstaande grafiek u laat zien. In het donkerblauw ziet u het totale bedrag aan Treasuries in handen van het buitenland en in het lichtblauw ziet u het totale bedrag aan Treasuries op de balans van de Amerikaanse centrale bank.

Federal Reserve vult de gaten op

Deze grafiek geen geen totaalbeeld van de Amerikaanse obligatiemarkt, want zoals we eerder al lieten zien hebben ook veel Amerikaanse beleggingsfondsen, pensioenfondsen en dergelijke Amerikaanse staatsobligaties op hun balans staan. Deze moeten we meenemen om een goed totaalbeeld te krijgen.

Desondanks laat deze grafiek goed zien dat de Federal Reserve een steeds grotere rol speelt in de markt voor Amerikaans schuldpapier. Door maandelijks tientallen miljarden aan staatsobligaties uit de markt te halen houdt ze het aanbod relatief schaars (en daarmee de waarde hoog).

Amerikaanse Treasuries bij Federal Reserve en buitenland

Amerikaanse Treasuries bij Federal Reserve en buitenland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Grafiek: Treasuries van buitenland versus Federal Reserve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders