Volgens sommigen is de stijging van de Britse aandelenmarkt een signaal dat beleggers positief zijn over de toekomst van een Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie. De FTSE 100 index staat nu zelfs hoger dan voor de ‘Brexit’ en bereikte begin deze maand zelfs het hoogste niveau in bijna een jaar tijd. Maar wat men lijkt te vergeten is dat de waarde van de Britse aandelen zijn uitgedrukt in het Britse pond, dat na het referendum ruim tien procent van haar waarde verloren heeft.

ftse-teaserHet is dus niet minder dan logisch dat de beurs in het Verenigd Koninkrijk procentueel meer gestegen is dan de beurzen elders in Europa. Zou je de waarde van Britse aandelen in de FTSE 100 index omrekenen naar Amerikaanse dollars, dan zie je dat de beurs eigenlijk in waarde gedaald is. Uitgedrukt in termen van goud is de beurs in Londen nog veel meer gekelderd. In Zimbabwe en in de Weimar republiek behaalden aandelen ook spectaculaire rendementen, uitgedrukt in geld dat heel snel waardeloos werd.

En het Britse pond? Die munt zakte vandaag verder weg naar 1,28 tegenover de dollar, de laagste wisselkoers sinds 1985. Gisteren ging de munt ook al hard onderuit.

ftse-pound

Britse FTSE 100 aandelenmarkt is niet gestegen in dollars (Grafiek via Holger Schaepitz)