Hiermee probeert de SVP gehoor te geven aan de publieke zorgen over de wereldwijde economische situatie en de stijgende inflatie. Het is de bedoeling dat de gouden frank parallel naast de Zwitserse frank gaat circuleren. 
Tot het jaar 2000 stond elke Zwitserse frank garant voor een bepaalde hoeveelheid goud in de kluis van de Zwitserse centrale bank. Toch liet ook Zwitserland in 2000 als laatste land ter wereld de gouddekking los. Zwitserland is niet het enige land waar een terugkeer naar een gouden valuta wordt geopperd. Eerder nam de Amerikaanse staat Utah al een wet aan die van gouden en zilveren munten een wettig betaalmiddel maakte. Hierbij ging het erom dat dat de Amerikaanse zilveren en gouden munten voor de intrinsieke waarde over de toonbank mogen gaan. De intrinsieke waarde is een heel stuk hoger dan de nominale waarde. In de staten Montana, Missouri, Colorado, Idaho en Indiana worden vergelijkbare initiatieven besproken.
De bedenker van het concept, Thomas Jacob, vindt dat de Zwitsers de vrijheid moeten hebben om voor een alteatieve valuta te kunnen kiezen. Daaaast stelt Jacob dat het huidige monetaire systeem volledig gedekt wordt door schuld. Met zijn initiatief wil hij dit aan de mensen duidelijk maken.
Zwitserland beschikt over relatief grote goudreserves.  Het land van 7,7 miljoen inwoners heeft 1.040 ton goud in haar reserves, vrijwel evenveel als China (volgens de laatste officiële cijfers). De Zwitserse goudreserves zijn tegen de huidige marktprijs meer dan $46 miljard waard. Dit betekent dat de goudreserves per hoofd van de Zwitserse bevolking $6.000 bedragen. Hiermee heeft Zwitserland de grootste goudreserves per hoofd van de bevolking ter wereld. 
Toch beschikt Zwitserland volgens de SVP niet over genoeg goud om een gouden frank in te voeren. De SVP wil daarom de Zwitserse centrale bank tot enkele maatregelen dwingen. Van de SVP mag de centrale bank geen goud meer verkopen en moet de centrale bank  de Zwitserse goudreserves die in het buitenland liggen terughalen. Daaaast moet de centrale bank minimaal 20% van haar valutareserves in de vorm van fysiek goud aanhouden. 
Bron:
“Swiss Parliament to discuss gold franc; right-wing party seeks way back to gold standard”
http://www.marketwatch.com/story/swiss-parliament-to-discuss-gold-franc-2011-07-07?pagenumber=1