Dijsselbloem: “Groot-Brittannië kwetsbaar voor valutaspeculanten”

De opmerking van Dijsselbloem, die ook de rol van minister van Financiën vervult in ons eigen land, komt vlak voor de bekendmaking van de nieuwe begroting van de Britse regering Cameron en na een periode waarin het Britse pond aan waarde verloor tegenover de euro. Sinds het begin van dit jaar is het pond al gezakt van €1,23 naar €1,16. Ook roept de waarschuwing van Dijsselbloem herinneringen op van de valutacrisis in het Britse pond in 1992, toen Groot-Brittannië uit het Europese wisselkoersmechanisme stapte dat opgezet was in de aanloop naar de introductie van de euro.

Dijsselbloem deed zijn uitspraak voor studenten van de Universiteit van Amsterdam. Hij zei dat Groot-Brittannië er veel slechter voor staat dan de VS, omdat het land een veel groter financieringsprobleem heeft dan de VS. De twee landen hebben ongeveer een even hoog begrotingstekort, uitgedrukt als percentage van het BBP.

Valutaspeculanten en kredietbeoordelaars

“Engeland is kwetsbaar voor valutaspeculanten, dat hebben we in het verleden gezien. Een nieuwe crisis in het Britse pond kan zo weer gebeuren”, aldus Dijsselbloem. De uitspraak van de voorzitter van de Eurogroep doet denken aan de aanval van Christian Noyer – de centrale bankier van Frankrijk – aan het einde van 2011. Hij zei toen dat Groot-Brittannië eerder haar triple-A kredietstatus zou moeten verliezen dan Frankrijk.

“De kredietbeoordelaars zouden moeten beginnen met het afwaarderen van Groot-Brittannie, een land dat meer schulden, een groter begrotingstekort, een hogere inflatie en minder economische groei heeft dan Frankrijk”, zo verwoorde Noyer destijds zijn klacht. Frankrijk verloor ondanks deze woorden haar AAA rating al binnen een maand. Groot-Brittannië zou een jaar later pas haar triple-A rating verliezen. Christian Noyer zorgde eind vorig jaar voor wat opschudding door te stellen dat het financiele centrum van Europa niet in Londen zou moeten zitten.

De uitspraken van Dijsselbloem kunnen volgens de Telegraph schade toebrengen aan de relatie tussen het valutablok en het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Cameron probeert de laatste tijd juist nieuwe regels uit te onderhandelen voor het maximeren van bankiersbonussen. Op het Europese vasteland wil men die beperken tot maximaal 2x het jaarsalaris, maar daar tekent Cameron bezwaar tegen aan. Hij weet dat instemming met deze regel niet goed zal vallen bij de omvangrijke en machtige financiële sector van Londen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo