Saoedi-Arabië laat staatsschuld oplopen naar 50%

Saoedi-Arabië verwacht de komende jaren veel geld op te halen op de wereldwijde obligatiemarkt, zo schrijft Sputnik News. Binnen vijf jaar zou de staatsschuld daardoor kunnen toenemen tot 50% van het bbp van het olieproducerende land. Door de halvering van de olieprijs is het overschot op de begroting dit jaar omgeslagen in een groot tekort van meer dan 20%. Dat betekent dat de staatsschuld volgend jaar naar verwachting zal oplopen tot 17,3 procent van de economie.

In september zakte de totale valutareserves van Saoedi-Arabië naar het laagste niveau in drie jaar tijd. De totale omvang van de reserves piekte eind vorig jaar, vlak voordat de olieprijs begon aan de grootste daling sinds 2008. Het balanstotaal van de Saudi Arabian Monetary Agency zakte van 2,82 biljoen Saoedische riyal in november vorig jaar naar 2,51 biljoen riyal in september, een daling van 11%.

Door de hoge olieprijs hoefde Saoedi-Arabië in het verleden vrijwel nooit geld te lenen. Sterker nog, ze konden hun overtollige dollars direct weer uitlenen aan de Amerikaanse overheid in ruil voor staatsobligaties. Dat is nu echt voorbij, want er zijn geen aanwijzingen te vinden dat de olieprijs snel terug zal komen op het oude niveau van ruim $110 per vat. In plaats van het Amerikaanse begrotingstekort te financieren middels een hoge olieprijs moeten olieproducerende landen nu hun eigen tekorten zien te financieren. Een belangrijke verschuiving in het monetaire landschap!

valutareserves-saudi

Valutareserves Saoedi-Arabië dalen… (Bron: Tradingeconomics)

Valutareserves Rusland dalen ook (Bron: Tradingeconomics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders