PvdA wil briefje van 500 euro verbannen

De bankbiljetten van 500 euro zijn ook buiten de eurozone populair voor transacties in het criminele circuit, omdat ze relatief een hoge waarde vertegenwoordigen. In het Verenigd Koninkrijk is het £50 bankbiljet de grootste coupure die de Bank of England uitgeeft. Voor criminelen die heel veel contant geld gebruiken zijn de Europese bankbiljetten van 500 euro zeer gemakkelijk. Dat briefje is omgerekend namelijk £425 waard. Volgens een onderzoek van de Britse 'Serious Organised Crime Agency' wordt meer dan 90% van de €500 biljetten die in omloop zijn in het Verenigd Koninkrijk gebruikt binnen het georganiseerde criminele circuit.

Volgens PvdA'er Henk Nijboer is het daarom een goede zaak om dit bankbiljet uit circulatie te halen. Daar worden vooral criminele organisaties door getroffen en dat zou een goede zaak zijn. Volgens schattingen is 38% van al het briefgeld in omloop (gemeten naar nominale waarde) een €500 biljet, een schatting die volgens Nijboer aan de hoge kant is. De meeste winkels hebben geen €500 biljetten in gebruik en vaak worden ze niet eens geaccepteerd. Daarom vraagt hij minister Dijsselbloem van Financien om opheldering, aldus het FD.

In Canada is het bankbiljet van $1.000 in het jaar 2000 uit circulatie gehaald, op advies van de corruptie en misdaadbestrijding. Nijboer liet weten dat we ook in Europa het leven voor criminele zo moeilijk mogelijk moeten maken. Hij zei dat het Europese €500 bankbiljet het Amerikaanse biljet van $100 verdringt als 'crimineel bankbiljet'. Met het grootste eurobiljet kan veel meer geld worden meegenomen in de binnenzak of in de koffer dan met $100 briefjes waarop president Benjamin Franklin afgebeeld is.

Biljet van 500 euro zou vooamelijk gebruikt worden in het criminele circuit, aldus Henk Nijboer

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “PvdA wil briefje van 500 euro verbannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders