Bill Gross: “Amerikaanse economie op weg naar vernietiging”

Destijds stond er tegenover elke $4 aan krediet een groei van het GDP van $1, maar sinds 2006 is er volgens Bill Gross maar liefst $20 aan nieuw krediet nodig om dezelfde stijging van het GDP te bewerkstellingen. Het afgelopen decennium was $10 aan krediet nodig om het gross domestic product (GDP) met $1 te laten groeien. Het laten oplopen van de schulden heeft de economie jarenlang sterk gestimuleerd, maar dit middel lijkt nu bijna uitgewerkt te zijn.

Bill Gross verwijst naar de situatie in Japan, waar de economie amper groeit, terwijl de schuldenberg in een stevig tempo blijft toenemen. Een soortgelijke ontwikkeling is nu ook zichtbaar in de VS, aldus Gross. De afhankelijkheid van kredietgroei heeft de Amerikaanse economie op het pad van destructie gezet, zo waarschuwt de obligatiebelegger. En die zal gepaard gaan met een massale uitstroom van beleggers uit financiële markten. Het feit dat een genuanceerde obligatiebelegger als Bill Gross zoiets zegt is tekenend voor de est van deze crisis.

Supeova

Gross vergelijkt het financiële systeem van de VS met een supeova. Het financiële systeem groeit nu zo snel dat deze ergens in de toekomst op spectaculaire wijze uit elkaar zal barsten. De afhankelijkheid van schuldengroei om economische groei te bewerkstelligen zal een dergelijk resultaat hebben.

“Ons huidige monetaire systeem lijkt een oneindige expansie te vereisen om in leven te blijven”, zo schreef Gross in een vooruitzicht van Pimco voor de maand februari. Hij vervolgt: “De groeiende entropie in het fysieke universum kan in feite een soortgelijke daling van 'hitte' en 'energie' in kredietmarkten voorspellen”. Met deze enigzins abstracte bewoording probeert Bill Gross naar mijn mening aan te geven dat er een toenemende mate van wanorde is in de reële economie, waarvoor vroeg of laat een prijs betaald zal moeten worden in de vorm van het afschrijven op slechte schulden.

“De Amerikaanse overheid, bedrijven en particulieren hebben samen een schuld van $56 biljoen opgestapeld, een monster dat alsmaar meer voeding nodig heeft”, zo stelde de obligatiebelegger. De vergelijking met een supeova is volgens hem op zijn plek, omdat de alsmaar groeiende hoeveelheid schulden op ieder niveau van de samenleving op een gegeven moment niet meer kan groeien en zichzelf begint te veietigen. Dat moment is daar als men beleggingen in schuldpapier als te risicovol gaat beschouwen en het rendement erop te laag is. Dat zal volgens Bill Gross het punt zijn waarop beleggers zullen zoeken naar alteatieven voor obligaties, zoals cash en tastbare bezittingen.

Pimco

Bill Gross overziet met het Pimco Total Retu Fund een beleggingsportefeuille van $285 miljard, die vooamelijk bestaat uit obligaties. Hij heeft al vaker gewezen op het risico van het falen van kredietmarkten, waardoor de inflatie verder kan oplopen. Pimco had op 31 december 2012 in totaal $2 biljoen aan vermogen in beheer.

Hij beveelt in zijn laatste bericht nog steeds inflatie-gecorrigeerde Amerikaanse staatsobligaties, goud en andere grondstoffen aan. Ook heeft hij opnieuw de voorkeur uitgesproken voor het beleggen in landen met een lagere schuldquote, zoals Australië, Brazilië, Mexico en Canada. Voor wat betreft de aandelenmarkt gat de voorkeur van Gross momenteel uit naar grote bedrijven met een goede cashflow.

Bron: CNBC/Reuters

Bill Gross is somber over de toekomst van de Amerikaanse economie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo