Run op kluisjes in Duitsland

Kluisjes zijn in Duitsland bijna niet aan te slepen, want door de extreem lage rente en de dreiging van negatieve rente zien steeds minder spaarders reden om geld op een spaarrekening te laten staan. In plaats daarvan halen ze hun geld van de bank en stoppen ze dat thuis in een kluisje.

De afgelopen jaren was het voor de spaarzame Duitsers heel gewoon om het geld op een bankrekening te zetten, maar dat levert vandaag de dag vrijwel niets meer op. Voeg daar de stroom van geruchten over de problemen bij Deutsche Bank en de komst van negatieve spaarrente aan toe en het wordt opeens interessant om contant geld te bewaren.

kluisje-pixabayKluisjes niet aan te slepen

Fabrikanten van kluizen hebben hun productie verhoogd om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. Burg-Waechter KG, de grootste kluisjesfabrikant van Duitsland, zag haar omzet in de eerste helft van dit jaar met 25% stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Die stijging kan voor een groot gedeelte worden toegeschreven aan de extreem lage spaarrente, want het zijn vooral particulieren die vaker een kluis aanschaffen.

“Fabrikanten van kluizen werken bijna op de maximale capaciteit. Sommige producenten werken al in drie shifts om de productie non-stop te laten draaien”, zo verklaarde Thies Hartmann van een kluizenverkoper in Hamburg tegenover de Wall Street Journal.




Vlucht naar contant geld

Een van de belangrijkste oorzaken van de vlucht richting contant geld is het monetaire beleid van centrale banken. Zij hebben de rente alsmaar verlaagd om de economie aan te jagen. Een kleine Duitse spaarbank besloot onlangs nog de boeterente van de ECB door te berekenen aan klanten met meer dan €100.000 spaargeld. Met contant geld is het makkelijker die boeterente te ontwijken en is het voor de autoriteiten lastiger het geld te traceren.

Ook dat laatste is in Duitsland erg belangrijk, want de Duitse bevolking is erg gehecht aan haar privacy. Zo wordt 80% van de betalingen in Duitsland nog met contant geld gedaan, terwijl dat in de Verenigde Staten maar in 46% van de gevallen met cash betaald wordt. Ook halen Duitsers vaker geld uit de pinautomaat en trekken ze gemiddeld ruim twee keer zoveel geld uit de muur als Amerikanen.

Goud kopen

Het zijn niet alleen particulieren die alternatieven zoeken om de negatieve rente te ontwijken. Ook het Duitse Commerzbank heeft overwogen een deel van haar reserves in contant geld te bewaren. Verzekeraar Munich RE legde begin dit jaar zelfs cash en goud in de kluis als vorm van diversificatie.

Naast contant geld is ook edelmetaal een manier om de negatieve rente te ontwijken. Goud en zilver passen makkelijk in een kluis en vertegenwoordigen een hoge waarde. Volgens de World Gold Council is een negatieve rente zelfs reden om meer goud te kopen.

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo