Azië wil Amerikaanse schulden niet meer financieren?

De Aziatische surpluslanden kopen de laatste jaren steeds minder Amerikaanse staatsobligaties, zo blijkt uit een analyse van Marketupdate. China en Japan hebben nog steeds de meeste claims op de Verenigde Staten, maar de totale omvang van hun obligatieportefeuille is de laatste twee jaar nauwelijks toegenomen. Rusland voegde tussen 2007 en 2012 nog Amerikaanse staatsobligaties aan haar valutareserves toe, maar heeft de afgelopen twee jaar een deel van deze schuldpapieren weer in de verkoop gedaan.

annual-treasury-sales

China en Rusland willen Amerikaanse schulden niet meer financieren

China en Rusland willen minder dollars

Eind vorig jaar verklaarde de gouverneur van de Chinese centrale bank dat China geen baat heeft bij een verdere uitbreiding van haar dollarreserves. Een jaar later zien we daar het resultaat van, want uit de TIC-data blijkt dat China sinds december vorig jaar geen Amerikaanse Treasuries aan haar reserves heeft toegevoegd. In september beschikte China volgens de Federal Reserve over $1.266,3 miljard aan Treasuries, een paar miljard minder dan de $1.270 miljard in december 2013.

Ook Rusland heeft dit jaar geen bijdrage geleverd aan de schuldfinanciering van de VS. Beschikte het land in december vorig jaar nog over $138,6 miljard aan schuldpapier, in september was dat gezakt tot $117,7 miljard. Dat is een daling van bijna $21 miljard!

Europa blijft dollars kopen

Europa koopt nog wel een aanzienlijke hoeveelheid Amerikaanse staatsobligaties, zoals te zien is aan de groene balkjes op onderstaande grafiek. Dat is opmerkelijk, want met de komst van de euro is de noodzaak tot het hebben van een grote dollarreserves aanzienlijk afgenomen. Voor alle handel tussen Europese landen kunnen zij immers euro’s gebruiken. Dit jaar werd er vooral veel Amerikaans schuldpapier gekocht via België, al is nog steeds niet duidelijk welke koper daar achter zit.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Azië wil Amerikaanse schulden niet meer financieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo