“Banencijfer VS is misleidend”

Keith Hall, een voormalig werknemer van het BLS, heeft zich kritisch uitgelaten over de berekening van het werkloosheidscijfer. Keith Hall werkte van 2008 tot en met 2012 bij het Bureau of Labor Statistics (BLS), de instantie die maandelijks het officiële werkloosheidscijfer publiceert. We hebben ons op Marketupdate al vaker kritisch uitgelaten over het Amerikaanse werkloosheidscijfer, maar nu wordt dat ook door een insider bevestigd. Het officiële cijfer houdt geen rekening met werklozen die niet meer actief naar werk zoeken, waardoor de feitelijke werkloosheid veel groter is dan wat het percentage van 7,6% suggereert. In werkelijkheid zou dat percentage volgens Hall boven de 10% moeten liggen.

Hij wijst op de employment-to-population ratio, een alternatief cijfer waarin ook de inactieve werklozen zijn meegenomen. Het is het percentage van de totale beroepsbevolking met een baan, een percentage dat nog steeds veel lager ligt dan voor de crisis. Het percentage is zelfs lager dan toen Amerika officieel uit een recessie kwam, namelijk 58,7%. “Dat niveau vertelt ons dat de werkelijke werkloosheid ongeveer drie procentpunt hoger ligt dan het cijfer van de BLS”, zo licht Keith Hall toe.

Van 2009 tot en met nu is de employment-to-population ratio vrijwel onveranderd gebleven, terwijl de officiële werkloosheid gedurende deze periode van 10% naar 7,6% zakte. De oud-werknemer van het BLS zegt dat de U-6 werkloosheid (de ruimste definitie) in juni was gestegen tot 14,3%. Dat was een aanzienlijke toename ten opzichte van de 13,8% in de maand mei. Een toename als deze zien we niet terug in de meestgebruikte definitie van de werkloosheid.

Langzaam en zwak herstel

Keith Hall zei het volgende over de werkloosheidscijfers en de manier waarop die gecommuniceerd worden: “Het is een heel langzaam en zwak herstel geweest. Ik denk dat de cijfers daarom ook wat achterblijven. Eigenlijk ben ik zeer teleurgesteld door de berichtgeving over de werkloosheidscijfers”

De voormalig werknemer van het BLS is ervan overtuigd dat ook de Federal Reserve op de hoogte is van de werkelijke toestand van de economie. Desondanks spraken de FED en het BLS nooit met elkaar over de cijfers. Hall verbaast zich erover dat Bernanke nu al praat over de afbouw van het stimuleringsprogramma. De Fed-voorzitter wijst op verbetering in de huizenmarkt en op de beurs, maar dat zijn volgens Keith Hall geen sterke indicatoren. De aandelenmarkt stijgt door het stimuleringsbeleid van de centrale bank en de huizenprijzen stijgen omdat vermogende beleggers en investeringsfondsen steeds meer vastgoed opkopen.

Keith Hall geeft de Federal Reserve als advies mee om beleid niet af te stemmen op cijfers die door een andere organisatie samengesteld worden.

Bron: New York Post

EMRATIO_Max_630_378

2 gedachten over ““Banencijfer VS is misleidend”

 • 21 juli 2013 om 11:36
  Permalink

  Het probleem is dat de centrale bankiers een implosie van het financiële systeem hebben weten te voorkomen door geld te printen, maar slechts tijd hebben gekocht (tegen een hele hoge prijs).
  Daardoor is de druk op de politiek om echt iets te doen en het systeem te verbeteren minder groot. Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat dit systeem is zoals ze het willen. Men wil niks veranderen.
  Bekijk het vanuit het perspectief van de elite, de centrale planners etc. De middenklasse wordt steeds armer en dus krijgen ze steeds meer macht. Het aantal mensen op voedselbonnen of financiele ondersteuning van de overheid neemt fors toe, 70% van de Nederlanders heeft te maken met een of andere toeslag vanuit de overheid…het systeem is ziek en er is geen medicijn voor teveel schuld.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.