Poetin: “Rusland is voorbereid op daling olieprijs”

De Russische president Poetin heeft in een interview met ITAR-TASS gezegd dat zijn land voorbereid is op een catastrofale daling van de olieprijs. Dankzij een valutareserve van meer dan $400 miljard is er voldoende buffer om de economische stabiliteit te handhaven en om aan alle sociale verplichtingen te kunnen voldoen, zo liet Poetin weten. “Voor een land als dat van ons is het gemakkelijker om met deze situatie [lagere olieprijzen] om te gaan. Waarom? Omdat we producent zijn van olie en gas en omdat we spaarzaam omgaan met onze reserves in de vorm van valuta en goud”, zo voegde hij eraan toe.

De Russische economie leunt sterk op de export van olie en gas, maar als we Poetin mogen geloven is er geen enkele reden om ons zorgen te maken over de kracht van hun economie. De centrale bank van Rusland heeft het afgelopen jaar veel valutareserves gebruikt om de waarde van de roebel te ondersteunen. Daarnaast is een deel van de reserves gebruikt om goud te kopen. In het derde kwartaal van dit jaar voegde het land 55 ton goud aan haar reserves toe.

De goudvoorraad van ongeveer 1.150 ton en de ruim $400 miljard aan reserves moeten vertrouwen uitstralen, maar dat blijkt nog niet uit de waardeontwikkeling van de munt. De roebel heeft sinds juli al een derde deel van haar waarde verloren ten opzichte van de dollar. Onlangs maakte de centrale bank nog bekend dat ze de waardebepaling van de munt meer aan de markt wil overlaten en minder valutareserves zal gebruiken om de munt te ondersteunen.

poetin

Poetin maakt zich geen zorgen om daling olieprijs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Poetin: “Rusland is voorbereid op daling olieprijs”

  • Russen zijn gewend aan ontberingen. De kennis om te kunnen overleven is nog redelijk aanwezig nadat Boris Jeltsin de economie aan de ‘elementen’ had overgelaten.
    Onze beleidsmakers zouden een en ander van Derk Sauer kunnen opsteken over onze betrekkingen met Rusland in plaats van blind achter Washington aanlopen. Als Rusland, China en Islamitische landen in staat zijn om een wig te slaan in de dollar dominantie, liggen er spannende tijden in het verschiet.

    Beantwoorden
    • Het is volgens mij heel belangrijk dat Europa een goede verstandhouding blijft houden tot Rusland. Rusland heeft weliswaar de energie-onafhankelijkheid die Europa niet heeft, maar ze hebben Europa wel nodig als handelspartner om hun levensstandaard op een hoger niveau te brengen. Alle inspanningen vanuit Washington om te stoken in de relatie tussen Rusland en Europa lijkt mij uitermate schadelijk voor onze eigen lange termijn belangen. De Russen krijg je met sancties echt niet omver, daarvoor kan het land zichzelf inderdaad prima redden met alle resources die ze heeft.

      Beantwoorden
  • Hoe zou de olieprijs liggen als deze alleen gehandeld zou worden op baisis van vraag, aanbod en voorraad?

    Natuurlijk redt Rusland zich wel en overal zijn ups en downs. Veel hangt af van bestuur en onderwijs, als dat goed op orde is komt de rest wel. Laatst nog een poos zitten kijken naar de ontwikkeling van de High Teck in St Petersburg, jongens zjn daar echt niet onnozel. Ook in de landbouw, ontwikkelingen die de Hollandse landbouw groot hebben gemaakt worden daar nu ook toegepast. De wereld verandert snel, heel erg snel. Laten we hopen het in vrede te mogen meemaken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo