China zal ’terugvechten’ tegen protectionistische maatregelen

China zal heel snel terugslaan als de Verenigde Staten doorgaan met de geplande importheffingen voor bepaalde Chinese producten, zo verklaarde de Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten Cui Tiankai in een interview met CNBC. Hij voegde eraan toe dat China niet uit is op een handelsoorlog en dat mensen moeten begrijpen wie de aanstichter van dit alles is. Daarmee benadrukt hij dat de Chinese maatregelen gezien moeten worden als een gepast antwoord op de eerder door Trump aangekondigde heffingen.

De Amerikaanse president wil niet alleen importheffingen op staal en aluminium, maar ook op producten die gebruikt worden voor robotica, informatietechnologie, communicatietechnologie en luchtvaart. Trump beschuldigt China van het stelen van intellectuele eigendommen, maar volgens de Chinese ambassadeur heeft de Amerikaanse regering daar geen enkel voorbeeld van kunnen geven. Uit het interview:

“Deze vorm van protectionisme beschermt niemand. Het beschermt geen Amerikaanse arbeiders, boeren of consumenten. Het zal iedereen raken, inclusief de Amerikaanse economie. De Amerikaanse en de Chinese economie zijn zo nauw met elkaar verweven dat iedere eenzijdige maatregel de andere zijde zal benadelen. We zijn tot het uiterste gegaan om deze situatie te voorkomen, maar als de andere kant de verkeerde keuze maakt, dan hebben wij geen alternatief dan om terug te vechten.

In de globale economie van vandaag is bijna alles met elkaar verbonden. Als mensen dan verkeerde maatregelen nemen, dat ze protectionistische maatregelen nemen, dan schaadt dat het vertrouwen in het vooruitzicht voor de economie. Het kan ook schade toebrengen aan de financiële wereld, de handel, de economische groei en het consumentenvertrouwen.”

Trump probeert financiële markten te kalmeren

De Chinese ambassadeur liet weten dat de deur nog steeds open staat voor gesprekken over economische kwesties en handelskwesties tussen beide landen. Wel heeft China alvast importheffingen op in totaal 106 producten uit de Verenigde Staten aangekondigd, waaronder soja, bepaalde vleeswaren, tabak, auto’s en chemicaliën.

De aanhoudende onzekerheid drukt al de hele week haar stempel op de beurs, want de aandelenkoersen staan wereldwijd onder druk. De Amerikaanse regering probeerde dan ook de negatieve stemming op de financiële markten te bezweren, door de impact van de importheffingen te bagatelliseren. President Trump zei op twitter dat de Verenigde Staten de handelsoorlog jaren geleden al verloren heeft, terwijl zijn minister van Economische Zaken Wilbur Ross zei dat de maatregelen slechts 0,3% van het Amerikaanse bbp zullen raken.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders