Vijf misvattingen over betalingen in Chinese yuan

China’s uitzonderlijke groei in de afgelopen decennia heeft geleid tot een geavanceerde maakindustrie, die nauw geïntegreerd is met internationale waardeketens. In lijn met China’s ambitie om financiële hervormingen door te voeren en de economie meer open te stellen voor internationale handel, wordt de renminbi (RMB) steeds belangrijker als mondiale valuta. Inmiddels wordt 25% van de grensoverschrijdende handel met China betaald in RMB.

Met de toename van volatiliteit in USD/RMB zien wij steeds meer Europese bedrijven overstappen naar betalingen in RMB in plaats van USD. Op basis van onze ervaring zien wij vaak een aantal veel voorkomende misvattingen waar onze klanten tegenaan lopen wanneer zij willen overstappen naar betalen in RMB. Hieronder deze vijf algemene misvattingen op een rijtje.

1. ‘Onmogelijk om RMB te ontvangen vanuit Europa’

Chinese leveranciers zijn vaak niet op de hoogte dat Europese klanten direct in RMB kunnen betalen. De Volksbank van China stimuleert zelfs het gebruik van RMB in internationale handel.

2. ‘De RMB is gekoppeld aan de USD’

In 2015 heeft China de vaste wisselkoers met de USD laten varen en heeft gekozen om de RMB te koppelen aan een bredere index van buitenlandse valuta’s om de internationalisatie van de RMB te bevorderen.

3. ‘Leveranciers kunnen geen belastingteruggave krijgen als ze betaald worden in RMB’

Leveranciers kunnen exportsubsidies (‘tax rebates’) ontvangen zolang het contract en de bijbehorende facturen allemaal in RMB zijn uitgedrukt. De procedure voor belastingteruggave is gelijk aan dat van andere buitenlandse valuta’s.

4. ‘Het is niet mogelijk om de RMB koers vast te leggen’

Door middel van termijncontracten is het mogelijk om RMB koersen vast te leggen en valutarisico’s te verminderen.

5. Er is een limiet aan hoeveel in RMB betaald kan worden

Er zijn geen beperkingen aan de hoeveelheid RMB die overgemaakt kan worden, zolang de gelden gebruikt worden voor de betalingen van facturen voor goederen en diensten, tot aan het gefactureerde bedrag.

Lees hier ook meer over betalingen aan uw Chinese leverancier in RMB met Ebury.

Door: Menne Mennes

Over Ebury:

Ebury is een internationale fintech, die organisaties helpt bij het overbruggen van de barrières die bij internationaal handelen komen kijken. Ebury biedt een unieke combinatie van valutadiensten en handelsfinanciering aan organisaties om hun internationale groei te ondersteunen. Wij bieden persoonlijke service gecombineerd met innovatieve technologie en expertise om internationale handel mogelijk te maken, wat bij de banken alleen beschikbaar is voor hun grootste klanten. Ebury werkt samen met ruim 24.000 organisaties, heeft 12 miljard EUR aan valutatransacties gedaan in de afgelopen 3 jaar en doet 15.000 transacties per maand in meer dan 140 valuta. Ebury kan uw organisatie internationaal helpen groeien met:

  • Afdekken van valutarisico
  • Handelsfinanciering
  • Betaal- en ontvangstrekeningen (persoonlijke IBAN’s)
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Groot aanbod en expertise in exotische valuta
  • Competitieve kredietvoorwaarden en pricing

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders