Schauble: De crisis heeft vertrouwen van Duitsers in de euro versterkt

Wolfgang Schauble is ervan overtuigd dat het voortbestaan van de euro de wens is van alle Duitsers. Door de crisis heeft Duitsland geleerd de eenheidsmunt te waarderen, zo stelt de Duitse minister van Financiën. Iedereen die hier aan twijfelt kan volgens hem bestempeld worden als een demagoog.

Zowel de coalitie als de oppositie in Duitsland hebben zich volgens Schauble ingezet om de euro te redden. Met succes, want na de aanvankelijke vrees over de stabiliteit van de munt zijn de Duitsers nu toch zeer lovend over de prijsstabiliteit in hun land. In een interview met de Franse krant Le Point zei Schauble dat de nieuwe regering van Merkel, ongeacht de samenstelling van de coalitie, een pro-Europees beleid zal blijven voeren. De reden voor deze constante koers is de consensus onder de politieke partijen in Duitsland ten aanzien van de munt.

Draagvlak

“Alle besluiten van de afgelopen jaren om de euro te redden werden ondersteund door een brede meerderheid in het parlement en door de oppositie. Wij zijn het land dat de Europese Commissie het meest nadrukkelijke ondersteunt”, zo verklaarde Schauble. De breed gedragen politieke steun voor de euro is volgens hem te verklaren door het feit dat ook de Duitse bevolking achter het Europese project staat. De euroscepsis heeft in Duitsland als politiek argument maar weinig gewicht. In tegenstelling tot sommige andere Europese landen krijgen eurosceptische partijen in Duitsland maar weinig draagvlak.

“De afgelopen drie jaar is het vertrouwen van de Duitsers in de euro gestaag toegenomen. Ze zijn niet meer bang dat de stabiliteit van de munt in het geding komt. Vandaag de dag weten ze dat de prijzen dankzij de euro stabieler zijn dan ooit tevoren”, aldus de minister.

Volgens Schauble is het verkeerd om te beweren dat de Duitsers alleen maar de rekening gepresenteerd krijgt van andere landen uit de Eurozone.

“We investeren in een gemeenschappelijke toekomst die zowel de Duitsers als de andere Europeanen ten goede komt. Het belang van een stabiele gemeenschappelijke munt is niet alleen in het belang van Duitsland, maar ook in het belang van Frankrijk en Griekenland.”

Het belang van de euro

De Duitse regering verwacht dat er nog miljarden euro’s gereserveerd moeten worden om de toekomst van de muntunie veilig te stellen en toekomstige problemen het hoofd te bieden. Desondanks blijft in elk geval de Duitse minister van Financiën zeer optimistisch. Vanuit Duits oogpunt is de steun voor de euro wel te begrijpen. In de vorige eeuw werd de waarde van de mark opgeofferd om de herstelbetalingen voor de Eerste Wereldoorlog te bekostigen. Dat zorgde voor de verwoestende hyperinflatie de middenklasse wegvaagde en die de voedingsbodem legde voor de opkomst van een demagoog als Hitler.

Duitsland weet dus als geen ander Europees land hoe belangrijk de stabiliteit van de munt is. Jacques Delors, voormalig president van de Europese Commissie, zei daar ooit het volgende over: “Niet alle Duitsers geloven in God maar ze geloven allemaal in de Bundesbank”.

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble (Foto van Deutsche Wirschafts Nachrichten)

Eén gedachte over “Schauble: De crisis heeft vertrouwen van Duitsers in de euro versterkt

  • 2 oktober 2013 om 14:30
    Permalink

    Tot nu toe ervaart Duitsland enkel de voordelen van de euro in de vorm van een véél te goedkope munt voor de Duitse exportindustrie. De waarde van de euro wordt immers door Latijns-Europa afgekoeld en door Germaans-Europa opgedreven. Ergo: de euro is te duur voor de periferie en te goedkoop voor de kern van de eurozone. De lasten in de vorm van allerhande garanties en een volledig uit het lood geslagen target2-betalingssysteem tussen de nationale centrale banken, worden tot op heden op de lat geschreven. Duitsland, maar ook Nederland, zullen anders gaan piepen zodra de deconfiture van de euro in beeld komt. Dit wordt een ontnuchterend afrekeningsmoment. Voor een historisch perspectief tav de euro is het volgende artikel een aanrader. http://www.economie-macht-maatschappij.com/euro.html

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Crypto Bull Run is gaande...

Marketupdate.nl kan jou de volgende Exchanges aanraden..
(als je via ons registreert krijg je ook nog korting op je fees)