China en Zuid-Korea schuiven de dollar opzij als handelsmunt, want de twee landen bereikten onlangs een overeenkomst om in eigen valuta te handelen. De centrale banken van China en Zuid-Korea zorgen voor een goede beschikbaarheid van Chinese yuan en Zuid-Koreaanse won in beide landen, zodat exporterende bedrijven tegen lage kosten zaken kunnen doen. De overeenkomst is nu nog gebaseerd op een intentieverklaring, maar vanaf eind dit jaar zal een permanente swap gereed zijn.

“Met deze maatregelen worden financiële transacties tussen bedrijven en tussen particulieren in deze landen gevestigd zijn gemakkelijker en sneller”, zo verklaarde de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye tegenover de Financial Times. Het idee achter deze overeenkomst is dat men eenvoudiger in aandelen, obligaties en valuta kan verhandelen, omdat de Chinese yuan renminbi dan ook binnen Zuid-Korea gebruikt kan worden.

Sinds 2004 is China de belangrijkste handelspartner van Zuid-Korea. Ongeveer een kwart van de totale export gaat inmiddels richting China. Door elkaars valuta te gebruiken voor bilaterale handel maken de twee landen zich minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar.

China schuift yuan naar voren

Een paar dagen eerder ondertekende ook de Franse centrale bank een overeenkomst met de People’s Bank of China om betalingen in yuan binnen het Franse banksysteem mogelijk te maken. Eerder dit jaar ondertekende de Chinese centrale bank soortgelijke overeenkomsten met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook Zwitserland wil haar munt direct kunnen omwisselen voor Chinese yuan en ontving onlangs een delegatie uit China om dit onderwerp te bespreken.

In juni werd het Britse pond de vijfde grote munt die direct geconverteerd kan worden naar yuan. De andere landen die al rechtstreeks hun munt voor yuan kunnen wisselen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en de Verenigde Staten. Eind vorig jaar nam de Chinese yuan de tweede plek over van de euro als meest gebruikte handelsmunt.

Zuid-Korea en China gaan rechtstreeks in eigen munt handelen

Zuid-Korea en China gaan rechtstreeks in eigen munt handelen