LIVE: Rentebesluit ECB om 14:30

draghi-teaser-squareVanmiddag om half drie geeft ECB-president Mario Draghi vanuit Malta een toelichting op het maandelijkse rentebesluit. De verwachting is dat de rente ongewijzigd zal blijven, maar daar zal ook niet de meeste aandacht naar uitgaan. Interessanter is wat de president van de ECB te zeggen heeft over het stimuleringsprogramma van €60 miljard per maand.

De inflatieverwachtingen zijn namelijk laag, ver beneden de doelstelling van dicht bij de 2% op jaarbasis. Dat zou betekenen dat er meer ruimte is om het stimuleringsprogramma uit te breiden en meer geld in de markt te injecteren. Nick Kounis van de ABN Amro verklaarde tegenover het FD dat zijn bank een uitbreiding van het stimuleringsprogramma verwacht. Eind dit jaar voorziet de ABN Amro een toename van het maandelijkse bedrag van €60 naar €80 miljard per maand.

Uitbreiding stimuleringsprogramma?

In september hintte ECB-vicepresident Vitor Constancio al op een mogelijke uitbreiding van het stimuleringsprogramma. Volgens hem is het opkoopprogramma van de ECB in internationaal perspectief nog steeds relatief klein. Ook is er volgens hem nog steeds een dreiging van een verder dalende inflatie die kan omslaan in deflatie.

Deflatie is onwenselijk, omdat bestaande schulden dan afgelost moeten worden in een valuta die steeds duurder wordt. Daarmee zou voortijdig een einde komen aan de economische groei die Draghi zegt waar te nemen in Europa.

Lees ook:

Rentebesluit

De toelichting op het rentebesluit wordt live uitgezonden via de website van de ECB. Na afloop krijgt de pers kans om vragen te stellen. Via onderstaande livestream kun je het rentebesluit volgen. Achteraf is de video terug te kijken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders