Wil je gaan sparen of beleggen? Straks kan je goed kiezen

Het jaar 2018 was een mooi jaar. Als we echter inzoomen op het financiële plaatje van 2018 en kijken naar beleggen, dan was 2018 geen goed jaar. Vragen die dan direct opspelen zijn, is sparen dan niet een beter alternatief? Om een goede keuze te kunnen maken is het goed om het inzichtelijk te hebben wat de voor- en nadelen zijn van zowel sparen als beleggen.

Sparen of toch beleggen?

Eerst even kort inzoomen op het verschil tussen beide; de risico’s en het rendement. Als je gaat sparen loop je geen risico dat je geld minder waard gaat worden, maar het levert vaak wel minder rendement op.

Let wel op dat je geld over een langere periode wel minder waard kan worden. Door de geldontwaarding koop je met je spaargeld in de toekomst minder. Ook betaal je jaarlijks boven een bepaald bedrag belasting over je vermogen, wat kan leiden tot een negatief rendement.

Beleggen

Als je beleggen afzet tegen sparen dan kan beleggen over een langere periode je een (veel) hoger rendement opleveren. Er zijn verschillende manieren om beleggen aan te pakken. Hoeveel risico je daarbij wilt nemen, bepaal je zelf aan de hand van je beleggingsprofiel.

Successen van bedrijven

Als je de keuze hebt gemaakt om via een gespreid beleggingsfonds te investeren in aandelen van diverse ondernemingen kun je als aandeelhouder meedelen in het succes van deze ondernemingen. Niet alleen kan de waarde van je aandeel stijgen op de beurs, ook delen ondernemingen vaak een deel van de winst, in de vorm van dividend. Met beleggen maak het mogelijk om op lange termijn vermogen op te bouwen. Aan beleggen zit ook een risico als het bijvoorbeeld slecht gaat met een bedrijf. Je belegging kan veel minder waard worden.

Handel niet te snel

Kies je ervoor om te gaan beleggen hou er dan rekening mee dat beleggen echt voor de lange termijn is. De reden hiervoor is dat op lange termijn wisselen goede en slechte beursjaren elkaar afwisselen. In 2018 was het rendement op veel aandelenbeurzen bijvoorbeeld laag.

Door onzekerheid bij beleggers over politieke en economische ontwikkelingen. Echter is begin 2019 alweer een stuk zonniger en worden er mooie rendementen behaald. Bij beleggen is het belangrijk niet naar het rendement over één jaar te kijken. Hoe langer de periode waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

De ideale combinatie tussen rendement en risico

Maar wat is nou beter, sparen of beleggen? Je bent niet de enige die twijfelt tussen beleggen en sparen als het gaat om het opbouwen van vermogen. Sparen voelt vertrouwd en veiliger. Je spaargeld staat op een rekening binnen handbereik. Dat maakt een spaarrekening een ideale plek voor een financiële buffer voor voorziene en onvoorziene uitgaven op de korte termijn.

Waarschijnlijk houd je naast je buffer nog geld over. Het is een goed idee om dit geld te laten groeien. Dat kun je doen door te beleggen. Zo bouw je vermogen op waarmee je je financiële wensen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een (ander) huis, de studie van je kinderen of meer inkomen voor later.

Bij de keuze tussen beleggen en sparen draait alles om jouw ideale combinatie tussen rendement en risico. Vaak is dat een combinatie van sparen – de genoemde buffer – en beleggen. Hoeveel risico je met beleggen wilt nemen kies je vervolgens zelf. Zo vergroot je je kans op het opbouwen van een aantrekkelijk vermogen op lange termijn. Mocht je is willen kijken wat sparen of beleggen kan opleveren? Dat kan er zijn verschillende sparen of beleggen tools die kunnen ondersteunen om de keuze te maken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.