Brexit: Britten wisselen ponden voor euro’s

In het financiële centrum van Londen staan mensen in de rij om hun Britse ponden om te wisselen voor euro’s en dollars. Wisselkantoor Travelex spreekt van een 30% stijging van het aantal valutatransacties via het internet en een 20% stijging bij de fysieke wisselkantoren.

Ook andere wisselkantoren zoals The Post Office en Thomas Cook merken de laatste dagen een aanzienlijke toename in het aantal klanten dat langs komt om geld om te wisselen. Bij de Post Office is dit jaar 74% meer geld omgewisseld dan in dezelfde periode van vorig jaar, terwijl Thomas Cook al zes weken lang significant meer transacties uitvoert.

Van ponden naar euro’s

Het is ironisch dat Britse spaarders, die vandaag stemmen over een vertrek uit de Europese Unie, meer vertrouwen hebben in de euro dan in hun eigen munt. Volgens wisselkantoor Thomas Cook kiezen verreweg de meeste mensen ervoor hun Britse ponden voor euro’s om te wisselen.

Britten die in de rij staan bij de wisselkantoren vrezen een waardedaling van hun munt en durven niet te wachten tot de uitslag van het referendum. Daarom wisselen ze nu alvast ponden om voor euro’s. Voor sommigen gaat het om vakantiegeld, maar er zijn ook mensen bij die een groot deel van hun spaargeld willen omzetten in euro’s.

Er zijn ook praktische overweging waarom men nu massaal ponden omwisselt voor euro’s, zo bericht de Financial Times. Vanwege de zomerperiode gaan veel Britten op vakantie naar landen waar euro’s gebruikt worden.

‘Devaluatie bij Brexit’

De beelden van de wisselkantoren doen denken aan 2007, toen spaarders in de rij stonden om hun spaargeld weg te halen bij de bank Northern Rock. Nu zijn het spaarders die vrezen voor de koopkracht van hun geld. Volgens Goldman Sachs kan het Britse pond 11% in waarde dalen bij een Brexit, terwijl miljardair George Soros een devaluatie van 15 tot 20 procent mogelijk acht bij een vertrek uit de EU.

De financiële markten wachten in spanning de uitslag van het referendum af. Verschillende grote banken hebben laten weten dat ze extra personeel zullen inzetten om plotselinge drukte op donderdag en vrijdag op te kunnen vangen. Dat is ook het geval in de edelmetaalsector, waar verschillende partijen hebben de bezetting verhoogd hebben om een piek in de goudhandel op te kunnen vangen.

Lees ook:

pound-euro

Britten wisselen ponden om voor euro’s uit angst voor Brexit (Afbeelding via Pixabay)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders