Centrale banken moeten hun stimuleringsprogramma’s afbouwen en geleidelijk terugkeren naar conventioneel monetair beleid. Dat zei Agustin Carstens, toekomstige hoofd van de Bank for International Settlements (BIS), deze week in een interview met een Duitse krant.

Agustin_CarstensTerwijl de wereldeconomie volgens hem tekenen van herstel laat zien blijven centrale banken worstelen met bewaken van de financiële stabiliteit. Door de wereldwijde financiële crisis moesten centrale banken de grenzen van hun beleid opzoeken, maar nu wordt het volgens Carstens hoog tijd dat overheden het stokje van centrale banken weer gaan overnemen.

Agustin Carstens, momenteel hoofd van de Mexicaanse centrale bank, wordt vanaf 1 oktober het gezicht van de zogeheten ‘bank der centrale banken’. Daar wil hij zich inzetten om centrale banken weer tot de orde te roepen en een einde te maken aan het extreem ruime monetaire beleid.

“In zekere zin heeft het monetaire beleid haar grenzen bereikt. Ik zou er daarom zeker voor willen pleiten terug te gaan naar een model dat meer in lijn is met wat we ‘normaal’ monetair beleid zouden noemen.”

Afbouwen stimulering

Centrale banken als de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan zijn zo ver gegaan in hun monetaire beleid dat de rente zelfs in negatief gebied kwam. Daarnaast hebben Westerse centrale banken voor biljoenen aan financiële activa als obligaties, aandelen en hypotheken opgekocht.

In de Verenigde Staten is de centrale bank weliswaar gestopt met haar opkoopprogramma, maar ook daar staat nog steeds een paar biljoen aan schuldpapier op de balans. Andere centrale banken als de ECB en de Bank of Japan blijven dit jaar financiële activa opkopen in een poging de inflatie aan te jagen en de rente laag te houden.

“Omdat centrale banken al zo lang dit beleid voeren moeten ze heel voorzichtig zijn met de stappen die ze vanaf nu nemen. Het afbouwen van dit extreem soepele monetaire beleid moet zeer geleidelijk gaan en geen bedreiging vormen voor de vooruitgang die bereikt is.”

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.