India betaalt met euro’s voor olie uit Iran

Iran accepteert voortaan alleen maar euro’s voor de olie die ze aan India verkoopt, zo verklaarde Seyed Mohsen van het Iraanse oliebedrijf National Iranian Oil Company. Dat is een significante ontwikkeling, omdat het de rol van de euro als nieuwe wereldmunt versterkt. In het verleden betaalden Indiase raffinaderijen nog met roepies en dollars voor de olie uit het Perzische land.

India is na China de grootste afnemer van Iraanse olie en heeft sinds het opheffen van de sancties de import met ongeveer 20% opgeschroefd. Sinds het opheffen van de sancties loopt het betalingsverkeer via de Indiase staatsbank en de in Duitsland gevestigde Europees Iraanse Handelsbank (EIH), aldus Reuters. In mei betaalden de Indiase raffinaderijen nog $770 miljoen aan openstaande rekeningen aan het Iraanse oliebedrijf, ook die betaling werd verricht in de Europese munteenheid.

Olie in euro

Sinds het opheffen van de sancties heeft Iran haar olieproductie aanzienlijk weten uit te breiden. Tegelijkertijd kondigde het land aan dat olie voortaan alleen in euro’s afgerekend kan worden. Dat is een belangrijke ontwikkeling, omdat de dollar haar rol als wereldreservemunt voor een belangrijk deel te danken heeft aan het feit dat alle olie tot voor kort in dollars afgerekend werd. Een hoge olieprijs betekent dat landen veel dollars nodig hebben en dat is gunstig voor de Verenigde Staten. Je kunt je voorstellen dat de Amerikanen en de Saudi’s niet blij zijn met de terugkeer van Iran op de wereldwijde oliemarkt.

Lees ook:

iran-oil-installation

India rekent olie uit Iran af via de Europees Iraanse Handelsbank

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *