Dagelijkse kost 13 maart 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Protectionisme
Vorige week wezen we er al even op: de Amerikaanse politiek trekt fel van leer als het aankomt op overheidssubsidies in China. Electoraal is het heel erg aantrekkelijk om snel om tegenmaatregelen te vragen. Buitenland subsidies aan bedrijven zijn nu eenmaal schadelijk voor de Amerikaanse economie. Dat de Verenigde Staten er zich ook schuldig aan maakt dat vertelt men er liever niet bij.

De WTO heeft in de zaak Boeing-Airbus tussen de VS en Europa nu ook in hoger beroep vastgesteld dat de VS het Amerikaanse Boeing van te veel subsidies heeft voorzien en heeft geconcludeerd dat dit de concurrentieverhoudingen heeft verstoord. Dat is in strijd met de WTO-bepalingen. In Amerika werd de uitspraak meteen uitgelegd als een overwinning omdat Boeing lang niet de geclaimde subsidies zou hebben gekregen als werd voorgesteld en dat de WTO dat in haar uitspraak heeft bevestigd. Tja, politici verdraaien graag iets wanneer hen dat goed uitkomt. De WTO stelde in haar uitspraak ook vast dat Europa ook subsidies geeft. Ook hier claimen politici hun gelijk en gaan zij aan de staatssteun voorbij..

  • WTO handhaaft oordeel over subsidies Boeing (RTL-Z)
  • Lees ook: WTO found $3 billion – 4 billion in illegal subsidies for Boeing: USTR (Reuters)

Jens Weidmann
De president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann uit zijn zorgen over de toenemende onbalans in het Eurosysteem van centrale banken. Hij heeft het hier over Target2. De volgende passage uit het FD maakt helder wat zijn zorg is:

Verhitte discussie
De claim van de Bundesbank op het eurosysteem is al opgelopen tot € 547 mrd en met de vorderingen van onder meer de Nederlandse en Finse centrale banken komt het totaal uit op ruim €800 mrd. In Duitsland is er een verhitte discussie over ontstaan. Doemdenkers hebben de vraag opgeworpen wat er met deze vorderingen gebeurt wanneer de eurozone onverhoopt uit elkaar valt? Voor Nederland is die vraag zeker zo relevant. Want de vorderingen van DNB zijn relatief nog groter dan die van de Bundesbank. Per Nederlander heeft DNB een vordering van €10.140 op het eurosysteem, tegen €6670 voor iedere Duitser.

Overigens beschouwt Weidmann het uiteenvallen van de eurozone als absurd. Zijn open brief licht zijn standpunt toe als het aankomt op fiscale discipline; die moet strikter worden. Tevens moet de liquiditeitssteun aan banken op termijn worden teruggebracht zodat er geen gevaar voor inflatie zal ontstaan.

Weidmann doelt met dat laatste op het risico dat wanneer de interbancaire leenmarkt opnieuw op gang komt de ECB niet tegelijkertijd een LTRO van enkele honderden miljarden tegen 1% mag hebben lopen. Vorige week ontstond er enige verwarring over een eventuele tweespalt binnen de ECB ten aanzien van alle liquiditeitssteun, en werd dat ontkend door Draghi die wees op de unanimiteit waarmee de beslissingen voor de monetaire operaties genomen werden. Deze open brief lijkt vooral bedoeld te zijn om de vermeende tweespalt binnen de ECB te ontkrachten. De punten die Weidmann naar voren brengt dekken de standpunten van de ECB zoals die in de persconferentie naar voren kwamen.

  • President Duitse centrale bank wil zieke banken niet blijven steunen (FD)

Lees ook het bericht in de Frankfurter Allgemeine waar de onderstaande grafiek afkomstig van is:

Bron: Frankfurte Allgemeine

Peter Verhaar over blunderende joualisten..
Peter Verhaar schrijft in zijn column voor FTM dat joualisten maar wat aan rommelen en niet in staat zijn om deze crisis te doorgronden. Dat heeft als gevolg dat zij geen zinnige vragen stellen. Tja, dat is al jarenlang zo.

Wat betreft zijn stellingname tegen het rapport van Lombard Street deel ik zijn kritiek, maar ten aanzien van de beslissing om de euro in te voeren – dat zou volgens Verhaar enkel en alleen een politiek motief hebben om verdere Europese economische integratie mogelijk te maken en de macht van Duitsland te kanaliseren – deel ik zijn conclusie niet. De redenen zijn heel anders dan Verhaar en menigeen denkt.. 

  • 'Financiële' TV-joualisten blunderen in eurodebat (FTM)

Spaans tekort mag maximaal 5,3% van het BBP zijn
De Europese ministers van Financiën hebben Spanje vrijstelling gegeven om harder te snoeien in de overheidsuitgaven. In plaats dat Spanje 5,8% tekort komt, is 5,3% voldoende. In 2013 moet het tekort gereduceerd worden tot onder de 3%. Vorig jaar was het tekort nog 8% (uitgedrukt in het BBP).  

  • Spanje hoeft doel begrotingstekort dit jaar niet te halen (FD)

In ander nieuws:

  • Woningcorporaties schaffen ouwelullen-dagen af (RTL-Z)
  • BoJ handhaaft monetair beleid, breidt leenprogramma verder uit (RTL-Z)
  • Japan mag Chinese staatsobligaties kopen (RTL-Z)
  • Moody's verlaagt kredietwaardigheid Cyprus (NU.nl)
  • Visie over hypotheekrenteaftrek voor de zomer (NU.nl)

Griekenland
'EU en IMF voorzichtig over Griekse schuld' (RTL-Z)
De gelukkigen (FD)

Goud- en zilveieuws

  • Taiwan bank made bonanza from gold purchases (CBS News)
  • Is the Banque de France eager to show it still has its gold? (GATA)

Nieuws uit buitenlandse media

ECB persconferentie
Vorige week schreef ik dat de ECB geen officieel eigen YouTube-kanaal heeft waar de persconferentie en de vragen van de verzamelde pers na te kijken is, maar de ECB heeft (volgens mij voor het eerst) de vragen en antwoorden volledig uitgeschreven. Voor de liefhebbers en diegene die de nuances in het verhaal van Mario Draghi erop na willen lezen:

  • Introductory statement to the press conference (with Q&A) (ECB)

MF Global farce
Het is een regelrechte farce: de afwikkeling van het faillissement van MF Global. Het is schaamteloos hoe Amerikaanse autoriteiten moedwillig de afwikkeling van één van de 13 (nu dus 12) primary dealers invulling geeft. Dat er tenminste $1,6 miljard aan bezittingen van klanten is gestolen, lijkt de Amerikaanse autoriteiten niet te interesseren. Er is geen strafrechtelijke vervolging, laat staan onderzoek ingesteld naar Jon Corzine, die nogal bevriend is met Joe Biden en één van de grootste fundraisers van president Obama; er is gekozen voor een faillissementsafwikkeling die niet de klanten van MF Global beschermt, maar die geldschieters van MF Global beschermt, en nu ligt er bij de curator een voorstel om de topmensen onder Jon Corzine een bonus te geven. Het woord farce gebruiken we niet lichtzinnig, het is een understatement.

De commentaren zijn eensluidend negatief. Twee voorbeelden:

  • Bonuses for MF Global? Even worse than you think (Finance Addict)
  • The Audacity of Bonuses At MF Global (Nomi Prins; Zero Hedge)

Matt Taibbi over hypotheeksecuritisaties:

Sarkozy's presidentscampagne werd gefinancierd door Muammar Gaddafi?
Bizar nieuws want volgens een de website van Mediapart die documenten in handen heeft gekregen zou de voormalig dictator Gaddafi de presidentscampagne van Nikolas Sarkozy hebben gefinancierd. President Sarkozy ontkent ten stelligste en dat doen ook de leden van zijn campagneteam. Of dit bericht steekhoudend is en klopt is voor ons niet vast te stellen. Scepsis is een vereiste..

  • Nicolas Sarkozy 'received £42 million from Muammar Gaddafi for 2007 election' (Telegraph)

Het Duitse Spiegel wijdde een artikel aan de kansen van Nikolas Sarkozy om herkozen te worden als president. Onder de veelzeggende titel “The Child King” wordt een dodelijk beeld geschept. In de inleidende alinea's valt te lezen:

Today Sarkozy is meeting young people whom state programs are meant to help find training and jobs, but they are of little interest to him and he makes no effort to hide that fact. The President morosely asks them all the same question: “And where do you want to work in the future?” But he barely listens to their flustered answers and doesn't stand still for long. He looks like someone with other things on his mind — Angela Merkel, for example.

Standing reverently before him, the young people don't know what to say to the man who rolled up in a convoy of a dozen cars, looking as if he just stepped out of a spaceship.  

Het artikel leest als een Franse TGV, of eigenlijk een Duitse ICE..

  • The Child King – A Weakened Sarkozy Faces His Last Big Campaign (Spiegel)

Robert Rubin
Robert Rubin is absoluut niet mijn smaakje econoom annex beleidsmaker (hij diende onder Clinton als minister van Financiën), maar als hij stelt dat hij  te veel van zijn vermogen in dollars heeft, dan is dat op zijn minst opmerkelijk. Bovendien stelt hij dat QE1 noodzakelijk was, QE2 een raadsel voor hem was en hij QE3 zinloos acht. Dit is het geluid van iemand die zijn reputatie probeert te redden.

  • Rubin Says He Has Too Many Dollars 13 Years After Departing U.S. Treasury (Bloomberg)

Michael Pettis over China
Wie het fijne van de economische situatie in China wil weten, doet er verstandig aan om de analyses van Michael Pettis te lezen. China kampt met hetzelfde probleem als Japan eind jaren '80 van de vorige eeuw die heeft geleid tot een twee decennia durende 'liquidity trap' (met ZIRP en QE als kenmerkende elementen). Wederom goede analyse..

  • The World Bank Proposes Tough Medicine for China (Michael Pettis; Financial Sense)

Tot slot.

Gisteren publiceerde WilliamBanzai7 wederom een aantal fantastische spotprenten dan wel cartoons. Prachtig gemaakt:

“Ponzi Invasion:”

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo