De consumentenbestedingen zijn goed voor 70% van de Amerikaanse economie. Een daling van het consumentenvertrouwen brengt daarmee ook het “economische herstel” in gevaar. Met 39.8 viel het vertrouwen lager uit dan de meest pessimistische voorspelling. Bij een enquête van Bloomberg voorspelde 76 economen dat het consumentenvertrouwen tussen de 42.5 en 52 zou vallen. De stand van oktober was zelfs lager dan het gemiddelde tijdens de kredietcrisis van 53.7. In september stond de stand nog op 46.4. Naast de daling van het consumentenvertrouwen bleven de huizenprijzen ten opzichte van augustus gelijk. In vergelijking met 2010 zijn de huizenprijzen met 3,8% gedaald. 
 
“De vooruitzichten blijven verslechteren” zei Yelena Shulyatyeva econoom van BNP Paribas in New York. “Het is niet goed voor het vertrouwen als mensen de waarde van hun huizen zien dalen. Ons beste scenario is dat we op hetzelfde tempo blijven doorsukkelen.”
 
Deze week zei voorzitter van de New York Federal Reserve, William Dudley, dat de vicieuze cirkel van dalende huizenprijzen en het afbrokkelende consumentenvertrouwen doorbroken moest worden. Volgens Dudley heeft de Federal Reserve nog genoeg instrumenten om de economie te stimuleren. Het was de derde keer in een week dat een iemand van de Federal Reserve de mogelijkheid om de huizenmarkt te stimuleren benadrukte. “De Federal Reserve doet alles wat binnen hun mogelijkheden ligt om werkgelegenheid en prijsstabiliteit te bevorderen en zal hiermee door blijven gaan,” zei Dudley tijdens een speech. Later zei hij dat “Quantitative Easing ronde 3” een optie was. Gezien de effecten van QE1 en QE2 is een groot effect van een nieuwe ronde QE onwaarschijnlijk. 
 
Bronnen: