Amerikaanse staatsschuld naar $21 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld passeerde vorige week de grens van $21 biljoen, een half jaar nadat de mijlpaal van $20 biljoen doorbroken werd. In februari wist Trump het schuldenplafond met een jaar vooruit te schuiven tot 1 maart 2019, waardoor de regering weer meer ruimte heeft om de schulden verder op te laten lopen.

De regering van Trump wil de komende jaren flink investeren in de binnenlandse economie en zal daarbij het begrotingstekort verder laten oplopen. Volgens de nieuwe begroting die hij eerder dit jaar presenteerde komt er een combinatie van belastingverlagingen en investeringen in onder meer infrastructuur, waardoor het tekort op de lopende begroting voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis weer boven de $1 biljoen zal uitkomen.

Ook de komende jaren wil president Trump meer geld uitgeven, waardoor de staatsschuld naar verwachting over tien jaar de grens van $30 biljoen zal passeren. Volgens het Committee for a Responsible Federal Budget (CFRB) kan de rentelast van de Amerikaanse overheid door de hogere staatsschuld én een stijging van de rente oplopen tot $1 biljoen, meer dan wat de regering op dit moment uitgeeft aan defensie of aan het Medicaid programma.

Amerikaanse staatsschuld als percentage van het bbp (Bron: CBO, JP Morgan)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders