Video: Greenspan verwacht hoge inflatie

Volgens Alan Greenspan zullen we in de toekomst verrast worden door een periode van zeer hoge inflatie. Hoewel de inflatie nu nog zeer laag is ziet Greenspan een uitermate zorgelijke ontwikkeling in de groei van de geldhoeveelheid, die historisch gezien altijd uitdraaide op een periode van zeer hoge inflatie. “Historisch gezien is fiat geld altijd zo geëindigd”, aldus de voormalig voorzitter van de Federal Reserve.

De oud centraal bankier zei gesprek met Bloomberg dat hij zich grote zorgen over de lage productiviteit van de Amerikaanse economie. “We hebben steeds meer mensen nodig om steeds minder te produceren, dat is geen recept voor een levensvatbaar politiek systeem.”

Wat is het vooruitzicht voor de Amerikaanse economie?

“Het fundamentele probleem is dat de productiviteitsgroei tot stilstand is gekomen. We hebben te weinig mensen. Men is blij dat de participatiegraad weer toeneemt, maar de statistieken vertellen ons dat we meer en meer mensen nodig hebben om steeds minder te produceren. En dat is geen recept voor een levensvatbaar politiek systeem. Wat we nu hebben is stagnatie.

greenspanWat ik wel weet is dat de geldhoeveelheid volgens de M2 definitie – altijd een kritieke indicator voor de inflatie – voor de eerste keer opvallend hard stijgt, met zo’n zes a zeven procent per jaar. Bijna in een rechte lijn. De laatste maanden is het nog iets harder gestegen, met een procentpunt of één a twee meer. Waar we ons nu zorgen om moeten maken – en waar we eerder zelden aandacht aan gegeven hebben – is dat dit soort economische omstandigheden eindigen met inflatie. Historische gezien is fiatgeld altijd al zo geëindigd.

Ik weet niet wanneer het [inflatie] komt, maar als je kijkt naar de menselijke geschiedenis dan zie je keer op keer dat men denkt dat er geen inflatie is en dat alles prima gaat, maar ik zeg dan: Wacht maar… De olieprijs heeft een significante impact gehad op de wereldwijde inflatie. Het zal niet snel komen, maar ik zal niet verbaasd zijn als de volgende onverwachtse beweging er eentje is van inflatie. Je hebt geen inflatie, totdat het er opeens is.”

Een hoge inflatie in combinatie met een extreem lage rente betekent dat uw spaargeld ieder jaar wat minder waard wordt. U kunt uw vermogen beschermen door spreiding aan te brengen in uw beleggingsportefeuille. Door een gedeelte van uw vermogen om te zetten in fysiek goud is uw vermogen beter beschermd tegen economische onzekerheid en periodes van hoge inflatie.

Lees ook: Wat voegt goud toe aan een beleggingsportefeuille

goud-zilver-opslag

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, een goudhandelaar die door klanten wordt beoordeeld met een 9,4

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders