Door Frank Knopers

De bijna exponentiële stijging van de zilverprijs kwam begin mei ten einde nadat bepaalde partijen opeens gigantische posities zilver op de markt dumpten. Samen met de vijf ‘margin’ verhogingen van de CME leverde dat in een korte tijd een prijsdaling van 30% op. De bull market in zilver wordt in vele commentaren al dood verklaart, maar daarbij gaan ze voorbij aan het feit dat de vraag naar fysiek zilver wereldwijd onafgebroken sterk blijft en geen significante dip heeft gekend.

De zilverprijs wordt op dit moment gedicteerd door de handel aan de COMEX. Hier worden echter termijncontracten zilver met heel veel leverage verhandeld (slechts een fractie van het zilver moet gefinancierd worden), terwijl er sprake is van een alsmaar krimpend aanbod van fysiek zilver. Sinds het begin van 2009 is de hoeveelheid fysiek zilver in de COMEX afgenomen van ruim 70 naar amper 30 miljoen ounces, terwijl de open interest (dat is het aantal termijncontracten die verhandeld worden) in diezelfde periode alleen maar is toegenomen.

GrafiekDe situatie is op dit moment zodanig dat de COMEX bij delivery van 5% van alle openstaande long contracten in zilver van door haar complete voorraad fysiek zilver heen is. Het mag dus duidelijk zijn dat de papieren beloftes in zilver maar voor een marginaal gedeelte gedekt zijn, net zoals de spaartegoeden bij banken maar voor een marginaal deel gedekt kunnen worden en een bankrun catastrofale gevolgen kan hebben.

In de maand april – toen de zilverprijs het snelste steeg – werden er op de verschillende termijnmarkten voor zilver gemiddeld 1,1 miljard ounces zilver per dag verhandeld, een aantal dat in geen verhouding staat tot de hoeveelheid fysiek zilver die jaarlijks op de markt komt. Zo berekende Eric Sprott dat er dit jaar in totaal 979 miljoen ounces fysiek zilver op de markt zijn gekomen vanuit mijnbouw en recycling, waarvan slechts 322 miljoen ounces beschikbaar zijn voor investeerders. Omgerekend zijn er dagelijks dus 1,3 miljoen ounces fysiek zilver beschikbaar, een waarde die in geen verhouding staat tot de 1,1 miljard ounces die op de papieren markt werden verhandeld op een willekeurige handelsdag in april.

Bron: http://www.zerohedge.com/article/eric-sprott-lashes-out-against-tyranny-rigged-paper-monopoly-over-silver-price-discovery