Beleggers richten ogen deze week op ECB

Verschillende centrale banken hebben laten blijken dat ze op termijn de geldkraan weer wat verder dicht willen schroeven door hun stimuleringsprogramma’s geleidelijk af te bouwen. Zo is de Federal Reserve van plan mondjesmaat hypotheekleningen en staatsobligaties terug op de markt te brengen, terwijl er hardop gespeculeerd wordt over een versnelde afbouw van het opkoopprogramma van de ECB.

Veel beleggers hebben hun ogen gericht op aankomende donderdag, de dag waarop Mario Draghi weer een toelichting zal geven op het monetaire beleid van de ECB. De centrale bank van de Eurozone koopt nog steeds iedere mand voor €60 miljard aan staatsobligaties en bedrijfsleningen, maar er gaan steeds meer geluiden rond dat dit bedrag op termijn verder afgebouwd zal worden. En dat kan een grote impact hebben op de financiële markten, gezien de omvang van het Europese stimuleringsprogramma.

Geen centrale bank koopt zoveel als de ECB

Volgens berekeningen van Deutsche Bank is het bedrag waarvoor de ECB obligaties opkoopt inmiddels zeven keer zo groot als de netto uitgifte van nieuw schuldpapier. Dat betekent dat er voor private beleggers steeds minder schuldpapier overblijft om in te beleggen, met als gevolg een extreem lage rente en een vlucht richting schuldpapier van lagere kwaliteit en richting de aandelenmarkt.

Om het stimuleringsprogramma van de ECB in perspectief te zetten, de Federal Reserve kocht in de verschillende rondes van QE nooit meer staatsobligaties op dan dat er werden uitgeschreven. Zelfs in Japan is de monetaire stimulering niet zo extreem als in de Eurozone, want de Bank of Japan heeft nooit meer dan drie keer zoveel obligaties opgekocht als wat er werd uitgegeven door de overheid.

De grote vraag van beleggers is wat de gevolgen zijn van een mogelijke verrassing van Draghi. Gaat hij het stimuleringsprogramma inderdaad op korte termijn afbouwen, dan zullen veel beleggingsfondsen hun strategie moeten aanpassen, met grote schommelingen in de rentestanden en aandelenkoersen tot gevolg. Omgerekend naar dollars is het balanstotaal van de ECB inmiddels groter dan die van de Federal Reserve en de Bank of Japan.

Wanneer gaat de ECB de geldkraan dichtdraaien? (Bron: Bloomberg)

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Beleggers richten ogen deze week op ECB

  • 25 oktober 2017 om 02:58
   Permalink

   Bitcoin ponzi. A ponzi for useless zombies. The bank has lot’s of cash. Only for smart people who run and participate with the real economy. Not for those who stepped in the bitcoin trap. De crash van de bitcoin wordt nog even uitgesteld zodat die klap nog harder wordt voor zij die bitcoins bezitten. Dat wordt lachen, beste cash bezitters. ????

   Beantwoorden
   • 25 oktober 2017 om 09:30
    Permalink

    Het kan haast niet anders, omdat bitcoins niet bestaan, dit is simpelweg een verzonnen waarde ergens op een server….!, vele hebberige en beetje domme instappers en partijen met een grote gedane inleg bepalen dit gokpaleis!!! Rijk worden is mooi, maar iemand betaald uiteindelijk de prijs

    Beantwoorden
 • 24 oktober 2017 om 19:47
  Permalink

  Inmiddels ontvangt de ECB van de regulaire banken €.200 miljoen per maand aan (negatieve) rente via het stalling deposito. Dat is feitelijk het minimale gestolen geld van de kleine spaarder en pensioenfondsen. Door de inflatie komt daar nog een flinke portie bij. Dit vunzige E.U./€.C.B. spel begint gevaarlijke bij verschijnselen te krijgen, (afscheidingen) terwijl de €.C.B.. door de zuid E.U., feitelijk failliete bankensector met de rug tegen de muur staat.De marges staan onder druk, terwijl de banken huiverig zijn om geld uit te lenen welke zij mogelijk niet meer terug krijgen als de rente gaat stijgen. Ook de slechte leningen kunnen niet van de balansen af. De spaarder vertrouwd het niet meer, omdat de regulaire banken hun geld via constructies/afschaffen contant geld, willen ontfutselen. Het niet voteren van bedrijfskredieten, vooral voor het midden en klein bedrijf, welke ongeveer 75% uitmaken van de bedrijf financiering, zorgen voor economische stagnatie, dus aanzienlijk minder inventiviteit. Ondertussen gaat China/Aziaten met zijn gluiperige politiek, tot opkopen van geavanceerde automatisering, robot en nano techniek de concurrentie aan met de verzwakte bedrijven. Ook is China goed in het plunderen van Afrikaanse strategische grondstoffen. Wordt het uitschudden van de junk-bonds en zombie bedrijven het startschot voor de grote knal???

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.