Dagelijkse kost 11 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Pensioenleeftijd omhoog
De Nederlander gaat langer werken voordat de geraniums een intensiever gezelschap gaan krijgen. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het ietwat gehaaste wetsvoorstel van minister Kamp van Sociale Zaken dat per 1 januari 2013 in gaat. De pensioengerechtigde leeftijd gaat stapsgewijs een maand omhoog; van 66 jaar in 2019 en 67 jaar in 2023. Daaa zal een koppeling aan de levensverwachting gemaakt worden en volgen mogelijk meer maanden uitstel voordat de geraniums aandacht kunnen krijgen. Het is wat ons betreft zeer begrijpelijk dat de pensioenleeftijd omhoog gaat om de oude dag financierbaar te houden, maar tegelijkertijd is het misschien ook eens tijd om na te denken om de pensioenverantwoordelijkheid te “decollectiviseren”: is de oude dag een ketaak van de overheid of een eigen verantwoordelijkheid?

  • Eerste Kamer met tegenzin voor hogere AOW-leeftijd (FD)
  • AOW-leeftijd na ruim een halve eeuw omhoog (NU.nl)

Mario Monti stuurt aan op Europese steun zonder voorwaarden
De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwt dat Italië mogelijk een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Hij denkt dat er geen bailout nodig is à la Griekenland, Portugal of Ierland want het gaat Monti er alleen maar om dat de Italiaanse rente omlaag gaat. Monti geeft aan dat hij geld uit het Europese noodfonds gebruikt wil zien worden om Italiaans schuldpapier op de markt op te kopen zodat de rente daalt. Mario Monti stuurt aan op Europese steun zonder voorwaarden. Als Italië op deze manier denkt geld los te peuteren uit het Europese noodfonds dan is het einde zoek: maak meer werk van bezuinigingen. De Italiaanse staatsschuld staat op 120% van het BBP en eens in de zes maanden een halfslachtige bezuinigingsronde aankondigen werkt niet en dat is een Italiaans probleem, niet een Europees.  

Overigens blijft het puntje 'frontrunning' nog steeds om de hoek kijken: beleggers kunnen het Europese noodfonds een stap voor zijn door tegen een hogere waarde de Italiaanse staatsobligaties door te verkopen ten koste van het EFSF/ESM.

  • Monti: Italië moet mogelijk aankloppen bij ESM (FD)
  • 'Italië nog altijd kwetsbaar' (NU.nl)

Duitse constitutionele hof stelt uitspraak ESM uit
Het Duitse constitutionele hof heeft kenbaar gemaakt dat het de tijd uittrekt voor de uitspraak over de Duitse ratificatie van het ESM tot mogelijk september.

Wederom is mijn grote vriend van het ANP weer eens bezig om een oneigenlijke draai aan het bericht mee te geven. Quote: “Minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde dat de eurozone uiteenvalt als maatregelen om de gezamenlijk munt te stabiliseren uitblijven.”

Niet dat Schäuble dit gezegd heeft want als we Spiegel erop nalezen dan blijkt hij een heel stuk genuanceerder te zijn geweest. Hij wijst op de financiële onrust die kan ontstaan en dat is niet goed voor het vertrouwen in de stabiliteit van de eurozone:

“A considerable postponement of the ESM (the European Stability Mechanism bailout fund) which was foreseen for July of this year could cause considerable further uncertainty on markets beyond Germany and a considerable loss of trust in the euro zone's ability to make necessary decisions in an appropriate timeframe,” Schäuble said.”

“Doubts about the constitutional possibility or the readiness of Germany to stem dangers for the financial stability of the euro zone could lead to the current crisis symptoms being exacerbated considerably,” Schäuble waed. “Some member states of the euro zone would end up having further big problems financing themselves, which could raise questions over the stability of the euro zone as a whole.”

Enfin, de uitspraak van het Duitse constitutionele hof laat op zich wachten. Datzelfde geldt ook voor goudeerlijke berichtgeving door het ANP.

  • Duitse uitspraak ESM mogelijk pas in herfst (NU.nl)
  • Court May Take Longer to Rule on Euro Measures (Spiegel)

Spaanse spaarders de klos?
Via RTL-Z: “Banken hebben namelijk het geld van spaarders gestoken in allerlei financiële producten. Vaak zonder dat de klanten het zelf wisten. Dat schrijft de Financial Times”.

Volgens de Financial Times gaat het om €67 miljard aan spaargelden die 'misbruikt' zijn. Bij Yves Smith van Naked Capitalism kwam ik meer details tegen. In de laatste bijdrage legt zij de Spaanse 'spaarconstructie' uit: spaargeld werd omgezet in een hoger renderend en dus risicovollere belegging waarbij het spaargeld geconverteerd kan worden in aandelen van de bank. En (converteerbare aandelenobligaties) of aandelen in een bank die op omvallen staat, zijn al snel waardeloos. Bij de 'spaargelden' van deze Spaanse spaarders kunt u bijvoorbeeld denken aan de 'spaarconstructie' van DSB. DSB smeerde klanten hoog renderende achtergestelde leningen aan: leningen die bij faillissement achteraan aansluiten in de rij van schuldeisers..

In ander nieuws:

Schadeclaim pensioenfonds vervoer Goldman Sachs? €250 miljoen

  • Pensioenfonds legt claim bij Goldman (FD)

Als studenten de Staat ook een boete kunnen geven voor de erbarmelijk slechte kwaliteit van sommige opleidingen, dan wordt de situatie misschien ietwat eerlijker. Misschien een ludiek idee om bij wijze van stilzwijgend protest de eerste collegedag uitgekleed naar college te gaan? 

  • Langstudeerboete gaat door (NU.nl)

Toen ik op studiereis in Azië was bezochten wij ook een fabriek van ASML en dat was echt een 'eye-opener'. Met microscopische precisie kunnen zien hoe computerchips worden gemaakt is een hele bijzondere ervaring geweest. Goed om te zien dat het ASML tien jaar later nog altijd goed afgaat..

  • Applaus voor ASML na miljardenimpuls uit de VS (FD)

De titel is mijn inziens wat gechargeerd, maar Europa maakt opnieuw geen beste beurt bij de Europese burger. De omstreden passages uit ACTA blijken in een nieuw en vooralsnog geheim conceptverdrag terug te komen. Afschieten die handel: de Europese burger wil er niets van weten. En terecht.

  • 'Europese Commissie probeert ACTA via achterdeur in te voeren' (NU.nl)

Vakbonden: ik zal er nooit fan van worden. De inteationale arbeidsorganisatie ILO wil dat er niet te hard bezuinigd wordt omdat er anders 4,5 miljoen banen in Europa op de tocht komen te staan. Geld lenen om werk te subsidiëren is het devies.

  • '4,5 miljoen banen in eurozone bedreigd' (NU.nl)

Op diezelfde studiereis in Azië zijn wij met de groep studenten meegeweest met de mannen van Boskalis die in Singapore een soortgelijk project deden. Het is en blijft een Nederlands specialisme..

  • Tweede Maasvlakte versterkt positie haven Rotterdam (FD)

Aldus ABN-Amro..

  • ABN Amro: werkloosheid bereikt piek pas in 2014 (RTL-Z)

Damage control..

  • JP Morgan wil bestuurders bonussen afpakken (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

New York Fed vermoedde Libor manipulatie
Opmerkelijk: de New York Fed vermoedde in 2007 reeds de manipulatie van Libor en deelde die informatie met de Bank of England. De New York Fed schrijft op haar website:

In the context of our market monitoring following the onset of the financial crisis in late 2007, involving thousands of calls and e-mails with market participants over a period of many months, we received occasional anecdotal reports from Barclays of problems with Libor. In the Spring of 2008, following the failure of Bear Steas and shortly before the first media report on the subject, we made further inquiry of Barclays as to how Libor submissions were being conducted. We subsequently shared analysis and suggestions for reform of Libor with the relevant authorities in the UK.

De Britse centrale bankier Paul Tucker verklaarde eergisteren nog dat hij geen enkele weet had van de vermeende manipulatie door Barclays voordat dit twee weken geleden in de media verscheen. Hoe Tucker nu nog kan volhouden dat hij er niets van wist..

Bill Black over Libor en de media-spin
Gisteren citeerden we Patrick Langtry uit zijn ingezonden stuk in de Financial Times. Hij legde uit waarom de manipulatie van Libor noodzakelijk was: de inteationale grootbanken waren geïmplodeerd onder het gewicht van hun giftige activa. Langtry zette daarmee de manipulatie in een begrijpelijk daglicht. De Amerikaanse professor en groot criticaster van de Amerikaanse grootbanken Bill Black las de verzachtende woorden van BBC commentator Robert Peston en maakte zich nijdig: liegen vergoelijken is nooit goed. Black schrijft:

[..] Manipulating Libor through lies to produce a false reported index is a “legitimate purpose.”  The BBC’s position is that any financially troubled firm (or individual) can “legitimate[ly]” lie in order to deceive its creditors and investors and prevent them from leaing that it is financially troubled.  The banks can kill whistleblowers under this “logic” because their action in telling the truth must be “illegitimate.”  (If this seems over the top make sure you read my next column.)

Scherpe column!

Dat een dergelijke column héél erg hard nodig blijkt te zijn, valt op te maken uit een onderzoek waarover Reuters bericht. Het onderzoek constateert dat er nog genoeg CEOs and Executives van financials zijn die niet bijster veel waarde hechten aan eerlijkheid:

In a survey of 500 senior executives in the United States and the UK, 26 percent of respondents said they had observed or had firsthand knowledge of wrongdoing in the workplace, while 24 percent said they believed financial services professionals may need to engage in unethical or illegal conduct to be successful.

  • Many Wall Street executives says wrongdoing is necessary: survey (Reuters)

Izabella Kaminska over goud
Izabella Kaminska van FT Alphaville wordt steeds eigenwijzer als het op goud aankomt. “Beleggers in goud zijn a-sociaal omdat zij weigeren hun spaartegoeden te beleggen in renderende schuldpapieren die bijdragen aan economische vooruitgang”, is haar idee. Nu ben ik fan van 'Izy' vanwege haar zeer sterke analytische vermogen, maar van dit soort gezwets worden we wat minder blij. Haar goudbash van een paar weken terug was naast misplaatst ook nog eens zwak onderbouwd en Izy is terug met een nieuwe analyse over goud. De strekking? De 'zeepbel' in goud implodeert niet omdat centrale banken goud aankopen.

Als vanzelfsprekend ontstaat er een felle discussie tussen 'goud-religieuezen' en 'goud-heidenen' en die levert tenminste één geestige reactie op:

philtrum | July 11 11:36am | Permalink
I was disoriented by Kris' typo “God cannot be the base for sound money”, but as a very spiritual person I think we can make goldbugism into a true religion. Some of the commands could stay the same …

“One might say the following 10 commandments reign at all times:

1) Thou shalt not have any other money than god.
5) Honour thy god reserves.
7) Thou shalt not borrow god from another man.
8) Thou shalt not steal another man’s god.
9) Thou shalt not bear false witness against god or talk down god.
10) Thou shalt not covet another man’s god.”

Enfin, Izy blijft een steengoede analiste en ook haar analyse heeft op de merites bekeken een aantal punten die de aandacht verdienen. Desalniettemin is het jammer dat zij eenzijdig haar kritische blik werpt op de pro-goud kant, maar diezelfde kritische blik niet toepast op de anti-goud posse.

Een eerste kritiek is inmiddels verschenen en ik vermoed dat er meerdere zullen volgen:

  • Guest Post: Propping Up The Gold Price? (Zero Hedge)

Ambrose Evans-Pritchard over het Chinese deflatie-monster
Zoals altijd vlijmscherp. Of Ambrose Evans-Pritchard gelijk krijgt is een tweede. Hoe dan ook komt Evans-Pritchard scherp uit de hoek over het deflatie-gevaar in China:

Is this the long-feared hard landing? Of course it is.

Macao’s casino revenue – that closely watched proxy for the Chinese economy – dropped 11pc in June. Commodity stockpiles are grinding ever higher, with coal depots bursting at Tianjin and other key ports.

Zarathustra has a good list here.

The authorities have begun to devalue the yuan – despite protectionist threats from Capitol Hill – the clearest evidence that last year’s carefully planned monetary tightening has slipped control.

The fact that China DELIBERATELY engineered the slowdown changes nothing.

The Fed deliberately popped the Wall Street bubble in 1928 and the Bank of Japan deliberately popped the Nikkei bubble in 1989-1990, only to find that boom-bust deflation can have its own unstoppable momentum.

De vergelijking met Japan vind ik steekhoudend omdat ook China hetzelfde economische ontwikkelingsmodel heeft toegepast als Japan een paar decennia eerder. Dat model is simpel: exporteer je helemaal suf en absorbeer de extee opbrengsten (buitenlandse deviezen, met name dollars) als monetaire reserve en transformeer die ontvangsten voor bedrijven via intee kredietinflatie die vervolgens in 'economische vastgoedgroei' gaat zitten. Dat Japan daar heel ziek van is geworden is bekend. Dat China daar stiekem ook heel ziek van is geworden lijkt minder breed ingezien te worden.

  • The last thing the world needs now is a deflationary shock from China (Telegraph)

Verschillen tussen Japan en China zijn er overigens wel degelijk. Eén treffend verschil is de monetaire politiek van China want in tegenstelling tot Japan is China zo bijdehand om hun valutareserves te diversifiëren in goud. Ook op dat front is er nieuws. Zero Hedge meldt dat China in de eerste vijf maanden van 2012 alleen al, méér goud heeft geïmporteerd dan Groot-Brittannië officieel in totaal aanhoudt. Wat zullen we zeggen? He who owns the gold makes the rules..

  • China Imports More Gold From Hong Kong In Five Months Than All Of UK's Combined Gold Holdings (Zero Hedge)

Tot slot.

Via Dumpert.nl een prachtig mugshot:

Dislaimer: ondergetekende had in totaal negen jaar nodig voor de studie “inteationale economie en economische geografie”. Een soort van 'twinstudie' (met de tijd van een enkele studie), een bestuursjaar en een jaar mantelzorg waren o.a. hieraan debet..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo