rotten-yuan-notesDat het niet verstandig is al je spaargeld in de matras te verstoppen wisten we al, maar een Chinees echtpaar heeft geleerd dat het nog onverstandiger is om een contant geld onder de grond te stoppen. Ze besloten vier jaar geleden hun spaargeld onder de keukenvloer te begraven, verstopt in een plastic zak in een metalen kistje. Toen ze het geld weer tevoorschijn haalden kregen ze de schrik van hun leven: de 100.000 yuan aan bankbiljetten (€14.000) waren in vier jaar tijd samengeklonterd tot één hoop pulp.

Het rottingsproces van de bankbiljetten was al zo ver gevorderd dat het geld bij iedere aanraking verder uit elkaar viel. Bij het plaatselijke bankfiliaal wisten ze niet wat ze zagen toen de familie het geld kwam brengen. De familie hoopt dat ze nog een deel van het geld kunnen inwisselen.

“Mijn ouders waren in shock. Het was hun spaargeld dat ze door jaren heen verdiend hadden met hun werk in de stad. Ze kunnen het verlies niet accepteren”, zo verklaarde de zoon van de familie tegenover persbureau Xinhua. Het geld was bedoeld als geschenk voor de bruiloft, want de zoon van de familie zou binnenkort gaan trouwen.

Geld begraven

Waarom de moeder het geld onder de keukenvloer begraven heeft en niet naar de bank heeft gebracht is onduidelijk. Op het platteland van China is het niet ongebruikelijk wat contant geld in huis verstoppen. Ook komt het wel eens voor dat geld begraven wordt, maar het komt zelden voor dat het om dergelijk grote bedragen gaat. Ook hebben we nog niet eerder verhalen gehoord van rottende bankbiljetten.

Had de vrouw het geld omgezet in gouden munten en goudbaren, dan was er niet veel aan de hand geweest. Het edelmetaal blijft in goede conditie, ook wanneer het op de zeebodem terechtkomt of in de grond begraven wordt. Misschien was het goud dan minder waard geworden door de daling van de goudprijs, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het helemaal waardeloos wordt. De vrouw had het geld uiteraard ook op een bankrekening kunnen parkeren, maar dan loop je het risico dat een bank omvalt of dat inflatie de koopkracht van het spaargeld aantast.

rotten-yuan-notes2

Van het spaargeld van de Chinese familie was niet veel meer over