Japan kan goedkoper lenen dan ooit te voren en de koers van de Japanse yen staat op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Toch maakt kredietbeoordelaar Fitch zich zorgen, want ze verlaagden vandaag het vooruitzicht voor Japan naar ‘negatief’. Het land mag haar kredietscore ‘A’ behouden, maar moet oppassen voor een afwaardering. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de rente die het land moet betalen over haar torenhoge schuldenlast van meer dan 240% van het bbp.

De kredietbeoordelaar maakt zich zorgen, omdat de Japanse regering voor de tweede keer een omstreden belastingverhoging heeft uitgesteld. Een consumptiebelasting die al in oktober 2015 ingevoerd had moeten worden was eerder al uitgesteld tot april 2017, maar wordt nu niet eerder dan oktober 2019 verwacht. Fitch vraagt zich hardop of Japan wel in staat is haar begroting op orde te brengen, als ze zo gemakkelijk dit soort maatregelen voor zich uit blijft schuiven.

Staatsschuld Japan

De kredietbeoordelaar voorziet een verdere stijging van de staatsschuld, tot 245% van het bbp tegen het einde van dit jaar. Daarna zal de staatsschuld jaarlijks met een procentpunt blijven oplopen, zo denken de analisten van het Amerikaanse rating bureau. Die schuld wordt pas echt problematisch als de rente weer gaat stijgen, zo waarschuwen analisten van het Amerikaanse rating bureau.

Een verlaging van de kredietstatus van een land kan tot gevolg hebben dat pensioenfondsen minder of geen staatsobligaties van het betreffende land mogen bezitten. De leningen worden door de toezichthouder dan als meer risicovol beschouwd, waardoor de rente kan stijgen. In het geval van Japan kan dat funest zijn, omdat het land een extreem hoge schuldenlast heeft die alleen bij een rente van bijna nul procent te financieren is.

Fitch fundamenteel positief over Japan

Kredietbeoordelaar Fitch tikt Japan op de vingers, maar benadrukt dat de economie van het land fundamenteel nog steeds sterk is. De Japanse economie kenmerkt zich door een hoge productiviteit, een goed opgeleide bevolking, goede publieke voorzieningen en een grote mate van sociale en politieke stabiliteit. Ook merkt Fitch op dat er nog steeds veel vraag is naar het schuldpapier van Japan. De yen behoort tot de vijf belangrijkste valuta ter wereld.

Lees ook:

Fitch-Ratings

Kredietbeoordelaar Fitch kritisch over Japan