Geldautomaten Argentinië draaien overuren

Terwijl het gebruik van contant geld in landen als Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk sterk aan populariteit verliest, blijft men in Argentinië volop contant geld pinnen. Zoveel zelfs dat de geldautomaten om de haverklap buiten gebruik raken. Meer dan 4.000 van de ongeveer 12.000 geldautomaten in het Latijns-Amerikaanse land moet ieder jaar vervangen worden, zo bericht de Argentijnse krant Clarin. Er wordt zoveel geld gepind dat automaten vaak leeg of buiten gebruik zijn, met als gevolg dat Argentijnen veel tijd kwijt zijn aan het vinden van een werkelijke geldautomaat.

Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de grote vraag naar contant geld. Als eerste is er de hoge inflatie van ongeveer 40%. Daardoor wordt er vaker geld opgenomen en uitgegeven dan in andere landen waar de inflatie lager is. Nog belangrijker is een zeer praktisch probleem: het grootste bankbiljet heeft een waarde van 100 pesos, wat omgerekend minder dan €12 waard is. Het biljet van honderd pesos is al sinds 1999 het grootste bankbiljet in Argentinië, terwijl er sindsdien sprake is geweest van een zeer hoge inflatie.

‘Kleine’ bankbiljetten

Het is onduidelijk waarom de centrale bank geen biljetten met een hogere waarde in omloop brengt, want door het ‘kleine’ briefgeld raken de geldautomaten veel sneller leeg. Gemiddeld halen Argentijnen volgens Express.be dertien bankbiljetten per keer uit de muur, terwijl het gemiddelde in de rest van de wereld 4,5 biljetten per keer is. U kunt zich voorstellen dat de automaten veel sneller stuk gaan en eerder leeg raken als er iedere keer zoveel bankbiljetten uit komen. Het is wachten tot de centrale bank het waardeverlies van haar munt erkent door bankbiljetten met grotere bedragen in omloop te brengen.

Lees ook:

people_queuing_in_front_of_ATM

Argentijnen in de rij bij een bankautomaat (Afbeelding van AFP, door Mario Goldman)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *