Mark Carney hint naar loslaten inflatiedoelstelling centrale bank

Mark Caey zei dat centrale banken moeten vasthouden aan extreem lage rentes totdat de inflatie een bepaald niveau bereikt heeft of de werkloosheid terug is op een vooraf vastgesteld doel.Caey richtte zijn woorden op de Bank of Canada (waar hij nu voor werkt), maar zijn opmerkingen kunnen ook gezien worden als een hint voor een radicale verandering van de koers zodra hij bij de Bank of England het stokje oveeemt van Mervyn King.

Caey zei tijdens de Chartered Financial Analyst Society in Toronto dat een centrale bank vol vertrouwen moeten vasthouden aan een 'accomoderend beleid' om de economie weer op het pad van groei te brengen. Ook als de inflatie oploopt. Een centrale bank bindt volgens Caey haar handen vast als het zich committeert aan een inflatiedoelstelling.

“Als meer stimulering noodzakelijk is moet het beleid van de centrale bank worden aangepast. Een doelstelling voor de groei van de economie (uitgedrukt in BBP) is bijvoorbeeld in veel opzichten sterker dan het vasthouden aan een inflatiedoelstelling”, aldus de centrale bankier. Daarmee slaat Caey een andere toon aan dan Mervyn King, de huidige voorzitter van de Bank of England. Hij heeft zich altijd fel gekeerd tegen het loslaten van een inflatiedoelstelling of het langdurig hanteren van een extreem lage rente.

Caey ligt volgens de Telegraph meer in lijn met Ben Beanke van de Federal Reserve, die de inflatiedoelstelling ook wat minder strict hanteert. Volgens Caey moet een centrale bank naar het publiek toe meer duidelijk maken waarom een inflatiecijfer dat hoger is dan de eerdere doelstelling getoloreerd moet worden.

Het is te verwachten dat zowel de Federal Reserve als de Bank of England door blijven gaan met hun stimuleringsbeleid en de lage rente. De staatsschuld van beide landen blijft groeien door chronische begrotingstekorten. Daaaast schept het aankopen van staatsobligaties door de centrale bank de verwachting dat ze de markt zal blijven ondersteunen. Daardoor wordt terugtrekken uit de obligatiemarkt vrijwel onmogelijk zonder een sterk stijgende rente. Juist die rente maakt de financiering van een grote staatsschuld ondraaglijk.

Mark Caey denkt aan loslaten inflatiedoelstelling centrale banken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.