De vier grootste centrale banken hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis ongekende hoeveelheden euro’s, dollars, yen en ponden in de economie gestopt middels verschillende stimuleringsprogramma’s. De research afdeling van Citigroup maakte een overzicht van alle monetaire stimulering van de Federal Reserve, de ECB, de Bank of Japan en de Bank of England, met als resultaat de volgende grafiek. In het bijgevoegde commentaar schrijven analisten van de bank dat deze vier centrale banken in feite ongeveer $200 miljard per kwartaal in de economie gepompt hebben om een crash van de financiële markten op afstand te houden.

Merk op dat de ECB de enige centrale bank is uit dit lijstje die ook liquiditeit uit de markt haalde. Dat komt omdat het LTRO programma bestond uit leningen die binnen drie jaar weer afgelost moesten worden. Die aflossingen zien we op de grafiek terug aan de negatieve blauwe balkjes in 2013 en in 2014. Ook laat deze grafiek mooi zien hoe groot de omvang is van het Japanse stimuleringsprogramma, dat begin 2013 onder druk van een nieuwe Japanse regering werd ingevoerd door de Bank of Japan.Ook zien we dat de collectieve monetaire stimulering de laatste maanden wordt afgebouwd. Is dat een voorbode voor een correctie op de financiële markten? Of is het een teken dat de wereldeconomie weer op haar eigen benen kan staan? Wie het weet mag het zeggen…

citi liquidity injection 2

Centrale banken ondersteunen de economie met gemiddeld $200 miljard per kwartaal (Grafiek van Citi Research, via Zero Hedge)