Chinese beurs weer 5% onderuit

De Chinese beurs is de tweede week van het jaar opnieuw slecht begonnen, want de Shenzhen CSI 300 index van grote Chinese bedrijven verloor maandag 5% van haar waarde. Het zijn percentages waar we bijna niet meer van opkijken, nadat de Chinese beurs vorige week al twee handelsdagen een verlies van ongeveer 7% noteerde. Sinds het begin van dit jaar is de aandelenmarkt in China al bijna 15% in waarde gedaald, de slechtste start van het beursjaar dat het land ooit heeft meegemaakt.

De Chinese beurs bereikte in de zomer van 2014 een bodem van ongeveer 2.150 punten. Daarna begon een zeer sterke bull market, want in twaalf maanden tijd wist de index te stijgen tot ruim 5.300 punten. En zo snel als de beurs in de zomer te stijgen ging deze ook weer naar beneden. Met de daling van de afgelopen zes handelsdagen staat de index weer op het niveau waar de daling vorig jaar stopte. Zakt de beurs door dit steunniveau heen, dan kan de koers verder dalen richting de oude bodem van 2.150 punten.

shanghai-csi300

De Shanghai CSI 300 index heeft een zeer turbulente periode achter de rug

Paniek

De daling van de Chinese beurs is het gevolg van een groeivertraging van de Chinese economie. Ook zijn er zorgen over een mogelijke devaluatie van de munt en twijfelen beleggers of China succesvol de transitie kan maken van een export gedreven groeimodel naar een economie die zwaarder leunt op consumptie en dienstverlening. De daling van de beurs wordt versterkt door beleggers die met geleend geld in aandelen zitten. Zij moeten hun posities verkopen en lokken daarmee weer nieuwe verkopen uit.

Grote fondsbeheerders maakten zich zorgen over de zogeheten ‘circuit brakers’ en besloten op voorhand alvast wat aandelen te verkopen. Vorige week werd de handel op de Chinese beurs twee keer stilgelegd, omdat de koersen te snel daalden. Deze maatregel, die bedoeld was om beleggers te kalmeren, zorgde juist voor meer nervositeit.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Chinese beurs weer 5% onderuit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders