“Italianen moeten hun eigen staatsschuld financieren”

Italië zou een nieuw soort obligatie moeten uitgeven om haar schuldenprobleem te verlichten. Dat schrijft Karsten Wendorff van de Duitse Bundesbank in een ingezonden stuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Met de invoering van nieuwe ‘solidariteitsobligaties’ zou de Italiaanse regering de helft van haar staatsschuld kunnen overdragen naar de eigen bevolking, waardoor de zorgen over de kredietwaardigheid van het land zullen afnemen.

In het voorstel van Wendorff komt er een nieuw fonds dat Italiaanse staatsobligaties opkoopt en deze financiert met de uitgifte van zogeheten ‘solidariteitsobligaties’. Particulieren zouden dan verplicht moeten worden om 20% van hun vermogen boven een grens van €50.000 in de vorm van deze obligaties aan te houden. Het totaalbedrag zou volgens Wendorff genoeg zijn om de helft van de Italiaanse staatsschuld te financieren.

Solidariteitsobligaties

Het voorstel voor de invoering van dit soort solidariteitsobligaties is opmerkelijk, omdat het de vrijheid van het individu beperkt en een inbreuk vormt op het eigendom van de Italianen, namelijk hun privé vermogen. Volgens Wendorff hoeft Italië geen speelbal te zijn van de financiële markten, omdat het land in principe rijk en welvarend genoeg is om het probleem met de hoge staatsschuld zelf op te lossen.

Of een dergelijke maatregel voldoende draagvlak kan krijgen onder de bevolking of zelfs binnen de regering is nog maar de vraag. De Italiaanse regering suggereerde eerder nog dat ze het gedeelte van haar staatsschuld in handen van de centrale bank kan wegstrepen, een idee waar men overigens snel op terug kwam.

Volgens Wendorff kan zijn voorstel ook helpen om de sterke verwevenheid tussen de Italiaanse staat en de bankensector te doorbreken. Een aanzienlijk deel van de staatsschuld (ongeveer €375 miljard) is namelijk in handen van commerciële banken, wat betekent dat ook de bankensector in de problemen komt als de Italiaanse regering haar schuldverplichtingen niet nakomt.

“Het banksysteem wordt op deze manier verlicht van de risico’s van een hoge staatsschuld. Ook kan de verwevenheid tussen overheid en de banken daarmee significant worden teruggebracht. Een nationaal probleem zou daarmee opgelost kunnen worden met nationale soevereiniteit.”

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders