OESO: “Britse economie heeft meer stimulering nodig”

De Bank of England heeft totnogtoe £375 miljard in het financiële systeem gebracht, door Britse staatsobligaties op te kopen in ruil voor 'vers' geld. Daarmee komt er meer geld in de bankensector, dat weer uitgeleend kan worden aan consumenten en bedrijven. Sommige beleidsmakers hebben hun twijfels uitgesproken over de effectiviteit van het stimuleringsprogramma van de centrale bank, maar de OESO is van mening dat 'verdere actie' van de Bank of England gerechtvaardigd is.

De OECD trok in haar laatste onderzoek naar de stand van de Britse economie de conclusie dat een verdere uitbreiding van het QE-programma  nodig is als de economie zwak blijft. Het verlagen van de rente naar 0% is volgens de OESO ook het overwegen waard, maar dat deze maatregelen geen “duidelijke voordelen heeft” boven het uitbreiden van het QE-programma.

De in Parijs gevestigde economische denktank verwacht dat de Britse economie dit jaar met slechts 0,9% zal groeien, nadat het over 2012 een daling heeft laten zien van 0,1%. De Britse economie ging in de afgelopen vier jaar technisch gezien door twee recessies heen, waarbij een recessie gedefinieerd wordt als twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp. Een derde recessie zou op de loer liggen. Wanneer men er met wat meer afstand naar kijkt zal men tot de conclusie komen dat het Verenigd Koninkrijk feitelijk onafgebroken in een recessie zit en dat er feitelijk geen sprake is geweest van een duurzaam economisch herstel. Dat blijkt onder meer uit het feit dat de centrale bank in 2009 moest ingrijpen door 'de geldpers aan te zetten' en dat het gat dat in de rijksbegroting geslagen is nog steeds niet gedicht is.

Bron: BBC

Volgens de OESO kan de Bank of England meer staatsobligaties opkopen of de rente verder verlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.