Georgette Boele: “Dollar en yen nog steeds de meest veilige havens”

In een volgende crisis zullen beleggers waarschijnlijk nog steeds in de Amerikaanse dollar en de Japanse yen vluchten. Chinezen zullen mogelijk hun toevlucht zoeken in goud als veilige haven. Dat zei valutaspecialist Georgette Boele van de ABN Amro in een nieuwe podcast van het programma Tegenlicht. Dit zijn namelijk nog steeds de meest liquide vluchthavens die je als belegger kunt kiezen.

“Naast de dollar is de Japanse yen nog steeds de meest veilige have valuta. Wat je ook ziet is dat Chinese beleggers dan in goud gaan. Tijdens de mondiale crisis was het dollar en yen, want dat zijn de meest liquide valuta’s met de diepste markten.”

Volgens valutaspecialist Boele kan de Chinese yuan die rol voorlopig nog niet vervullen. Misschien dat we de komende tien jaar wel iets meer die kant op gaan, maar voorlopig hoeven we daar nog niet veel van te verwachten. Ze zei daar het volgende over:

“Zolang de Chinezen zelf goud blijven kopen of een Japanse munt, dan denk ik dat dat nog niet aan de orde is. Je moet echt wel het gevoel hebben dat dat altijd liquide blijft, no matter what. En daar heb je gewoon tijd voor nodig.”

Chinese yuan als alternatief voor de dollar?

De Chinese yuan wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd als alternatief voor de Amerikaanse dollar. Ook zijn er al verschillende stappen gezet richting de internationalisering van de yuan. De toetreding van de yuan tot het valutamandje van de SDR is een stap in de goede richting, maar is nog lang geen munt zoals de euro en de dollar. Zo is de Chinese valuta nog steeds niet vrij verhandelbaar. Boele zegt daar het volgende over.

“Als je nu naar de yuan kijkt, de beweging op een dag, die wordt gecontroleerd door de Chinese autoriteiten. Die bepalen hoeveel die kan bewegen. Bij een dollar en euro is dat anders. Er komt nieuws uit en de valuta reageert daarop. Daar kan een centrale bank of autoriteit niet blij mee zijn, maar ze gaan niet interveniëren of proberen dat te beïnvloeden. En China heeft dat eigenlijk altijd wel gedaan.

Ze hebben al wel iets meer ruimte gegeven, zeker het afgelopen jaar is de Chinese renminbi toch wat meer onder druk gekomen. Die beweging was toch eigenlijk relatief groot als je terugkijkt naar de jaren daarvoor. Dus ze geven het wel meer ruimte, maar uiteindelijk blijft het gemanaged.”

Vrij verhandelbaar maken

Het feit dat de Chinese yuan nog niet volledig vrij kan bewegen kan voor handelaren elders in de wereld een belemmering vormen om ermee te gaan handelen. In dat opzicht hebben valuta als de euro en de dollar momenteel de betere papieren. Dit is wat Boele erover zei:

“Als je zou willen dat de wereldhandel in een bepaalde valuta gedaan wordt, dan moet er eigenlijk geen beperking op zitten. En dat is natuurlijk iets wat bij de dollar en de euro natuurlijk wel in hun voordeel is. Doordat er geen beperkingen op zitten gaan heel veel mensen het voor een hele hoop transacties gebruiken en doordat meer mensen het gebruiken wordt de munt automatisch belangrijker. Op het moment dat je dat beperkt en er limieten op zet wordt men gewoon voorzichtiger en dan krijg je ook niet de diepte van de markt die je nodig hebt om echt grote handelsstromen mee te krijgen.”

Klik hier om de volledige podcast met Georgette Boele te beluisteren.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo