Oostenrijk sluit zich aan bij Nord Stream 2

Oostenrijk neemt een belang in de ontwikkeling van de nieuwe Nord Stream 2 gasleiding, waarmee Rusland het westen van Europa van aardgas kan voorzien. Dat meldt Russia Today. Tegelijkertijd sprak Reinhold Mitterlehner, vice-president van Oostenrijk, zich zeer negatief uit over de Europese sancties tegen Rusland. Het is een opmerkelijke verschuiving in de Oostenrijkse positie, want vorig jaar stemde de regering van het land nog in met een verlenging van de omstreden sancties.

nord-stream-2Mitterlehner bracht een bezoek aan Moskou en sprak daar onder andere met premier Medvedev, de Russische minister van Energie Aleksandr Novak en de directeur van Gazprom, Aleksey Miller. Tijdens deze gesprekken maakte de Oostenrijkse president zijn positie ten aanzien van de Nord Stream 2 gasleiding duidelijk. “We moeten ons de vraag stellen of we gezamenlijk de Nord Stream 2 kunnen implementeren, zodat we een meer stabiele aanvoer van gas naar Europa kunnen realiseren en onze banden kunnen aanhalen”, aldus Mitterlehner.

Nord Stream 2

Het Oostenrijkse energiebedrijf OMV krijgt een belang van 10% in het Nord Stream 2 project en is daarmee één van de vijf Europese bedrijven die een belang heeft in de gasleiding die Duitsland rechtstreeks met Rusland verbindt. Ook krijgt energiebedrijf OMV de kans installaties te bouwen bij verschillende olie- en gasvelden in het centraal-noorden van Rusland, ten behoeve van de gasexport naar Europa.

De bestaande Nord Stream gasleiding heeft een capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas per jaar. Met de tweede Nord Stream wordt de capaciteit van deze transportroute verdubbeld tot 110 miljard kubieke meter. De Nord Stream zal een belangrijke rol spelen in de energievoorziening van Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Voor Nederland is ook een belangrijke rol weggelegd, want dat moet een belangrijk knooppunt worden in het Europese gasnetwerk.

Sancties

Vice-president Mitterlehner sprak zich ook kritisch uit over de Europese sancties tegen Rusland: “We hebben meer dan duizend bedrijven in Oostenrijk die zaken doen met Rusland en nog eens 500 Oostenrijkse bedrijven die vanuit Rusland opereren. Veertigduizend werknemers worden door de sancties getroffen.” De sancties roepen in steeds meer Europese landen weerstand op, ondanks het feit dat ze eind vorig jaar nog met zes maanden verlengd werden.

Lees meer over de Nord Stream:

nordstream

Oostenrijk spreekt zich uit voor Nord Stream 2 en tegen sancties

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Oostenrijk sluit zich aan bij Nord Stream 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders