Poetin over Catalonië en dubbele standaarden van het Westen

Volgens de Russische president Poetin hanteert het Westen dubbele standaarden ten aanzien van Catalonië. Veel Europese landen spraken zich uit tegen de onafhankelijkheid van de Spaanse regio, terwijl ze in het verleden wel onvoorwaardelijke steun aan hun Amerikaanse bondgenoot gaven voor de afscheiding van Kosovo. En toen de bevolking van de Krim in 2014 besloot om zich via een referendum aan te sluiten bij Rusland werd dat door het Westen ook sterk veroordeeld.

Volgens Poetin hebben de dubbele standaarden van het Westen een situatie gecreëerd die gevaarlijk is voor de stabiele ontwikkeling van Europa en van het wereldwijde integratieproces. Hieronder een fragment uit de toespraak die Poetin eerder deze maand hield tijdens de jaarlijkse Valdai bijeenkomst. Maakt Poetin hier een terechte opmerking of zijn de verschillende situaties niet met elkaar te vergelijken?

Vladimir Poetin: “De situatie in Spanje laat duidelijk zien hoe kwetsbaar de stabiliteit kan zijn, zelfs in een welvarende en gevestigde staat. Wie had kunnen verwachten dat recent de discussie over de status van Catalonië, waar een lange geschiedenis aan vooraf gaat, op een acute politieke crisis zou uitlopen?

De positie van Rusland hierin is bekend. Alles wat daar gebeurt is een interne kwestie voor Spanje die moet worden opgelost op basis van de Spaanse wet en conform de democratische tradities. We zijn ons ervan bewust dat de regering van het land stappen zet in die richting. In het geval van Catalonië zagen we hoe de Europese Unie en een aantal andere staten de voorstanders van de onafhankelijkheid veroordeelden.

Weet je, ten aanzien van dit onderwerp kan ik niet anders dan constateren dat hier veel eerder over nagedacht had moeten worden. Was niemand op de hoogte van deze eeuwenoude meningsverschillen in Europa? Die waren er al, nietwaar? Natuurlijk waren die er. Echter, op een zeker moment verwelkomden ze het uiteenvallen van een aantal staten in Europa zonder hun vreugde te verbergen.

Waarom waren ze zo onbedachtzaam, zo gedreven door politieke overwegingen en hun wens om – laat ik het maar simpel zeggen – hun grote broer in Washington te plezieren, door onvoorwaardelijke steun aan te bieden voor de afscheiding van Kosovo, waarmee ze vergelijkbare ontwikkelingen in andere regio’s in Europa en in de rest van de wereld uitlokten?

Misschien kunt u zich nog herinneren dat toen de Krim ook haar onafhankelijkheid verklaarde en dat toen – na het referendum – haar besluit om bij Rusland aan te sluiten, dat om een zekere reden niet verwelkomd werd. En nu hebben we Catalonië. En er is een vergelijkbare kwestie in een andere regio, Koerdistan. Waarschijnlijk is deze lijst verre van volledig, maar we moeten onszelf de vraag stellen: Wat gaan we eraan doen? Wat moeten we ervan denken?

Nu blijkt dat een aantal van onze collega’s denkt dat er ‘goede’ onafhankelijkheidsstrijders zijn die voor vrijheid vechten en dat er ‘separatisten’ zijn die niet het recht hebben om hun belangen te verdedigen. Zelfs niet met het gebruik van democratische middelen. Zoals we altijd zeggen in vergelijkbare gevallen, zulke dubbele standaarden – en dit is daar een levend voorbeeld van – zijn gevaarlijk voor de stabiele ontwikkeling van Europa en van andere continenten en voor de ontwikkeling van het integratieproces wereldwijd.

Op een gegeven moment probeerden de apologeten van globalisering ons ervan te overtuigen dat universele economische afhankelijkheid een garantie was tegen conflicten en geopolitieke rivaliteit. Maar helaas, dat gebeurde niet. Sterker nog, de aard van de tegenstellingen werden steeds ingewikkelder, kregen meerdere lagen en werden niet-lineair. En hoewel wederzijdse verbondenheid een bedwingende en stabiliserende factor is, zien we ook een toenemend aantal voorbeelden waarbij politiek de economische marktrelaties ruw verstoort.”

Dit is een fragment uit de toespraak die Poetin eerder deze maand hield tijdens de jaarlijkse Valdai Discussion Club in Sochi. Klik hier voor de vertaling van de volledige toespraak.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Eén gedachte over “Poetin over Catalonië en dubbele standaarden van het Westen

  • 7 november 2017 om 21:05
    Permalink

    Poetin heeft groot gelijk.Waarom werden de Servische orthodox katholieken, verwant aan de Griekse en Russische orthodoxen door het Westen/E.U. en de V.S. verdreven door jaren geleden ingedrongen moslim Albanezen? De moslim penetratie geeft zoals nu duidelijk is een criminele toestand weer, welk zich ook in ons land manifesteert. Dit versterkt de criminele Marco bendes en zorgt voor onveiligheid. En Brussel/E.U./ Den Haag kijkt de andere kant uit en zit ten koste van de ouderenzorg te zwaaien met een zak geld.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.