“Vrijhandelszone tussen Europa en Rusland zeer lucratief”

Een vrijhandelszone tussen de Europese Unie, Rusland en andere landen in de centraal-Aziatische regio biedt voor alle betrokken partijen economische voordelen, zo concludeert het Duitse Center for Economic Studies (CES) in een nieuw rapport dat onlangs werd uitgebracht.

Volgens berekeningen van het onderzoeksbureau zal het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in de Europese Unie door een dergelijk handelsverdrag met 0,2% stijgen, omgerekend €91 per hoofd van de bevolking. Rusland profiteert nog meer van een vrijhandelszone met Europa, want de inwoners van dit land gaan er volgens de berekeningen zelfs met €235 per persoon per jaar op vooruit.

Gabriel Felbermayr, directeur van het Center for Economic Studies, ziet veel voordelen in vrijhandel tussen Rusland en de Europese Unie. Daarover zegt hij het volgende:

“De stijging van het inkomen is het gevolg van het feit dat de economische structuren aan beide kanten elkaar zeer goed aanvullen. Een vrijhandelsakkoord is op dit moment echter amper voor te stellen, zo lang het conflict in Oekraïne onopgelost blijft”

europe-russia-map

Vrijhandelszone tussen Europese Unie en Rusland biedt economische voordelen

Vrijhandelszone met Rusland

Volgens het Duitse onderzoeksbureau biedt een dergelijke vrijhandelszone voor Duitsland veel voordelen. Zo voorziet men een stijging van bruto €31 miljard in de export naar Rusland. Netto zal dat bedrag lager uitvallen, omdat met het openzetten van de grenzen meer goedkope producten uit Rusland naar de Europese markt kunnen komen. Die kunnen de duurdere productie in Duitsland uit de markt drukken.

Een vrijhandelsverdrag is op verschillende niveaus ook erg interessant voor Rusland. Niet alleen kan ze makkelijker haar producten op de Europese afzetmarkt aanbieden, ook kan ze goedkoper machines en andere high-tech producten uit Europa importeren. Daarmee stijgt de productiviteit van de Russische industrie en kan het land uiteindelijk ook meer producten verkopen in de rest van de wereld.

Uit cijfers van 2014 blijkt dat meer dan de helft van alle export van Rusland richting Europa gaat en dat ook meer dan de helft van alles wat het land importeert uit Europese landen komt. Rusland exporteert voornamelijk olie, kolen, gas en diverse grondstoffen, terwijl de import voor het grootste deel bestaat uit elektronica, machines en auto’s.

Lees meer:
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders