Rusland wil meer samenwerking met EU

Rusland staat open voor meer economische samenwerking met de Europese Unie, zo maakte het Russische ministerie van Economische Zaken onlangs bekend. Het land streeft naar een gemeenschappelijke economische zone tussen de EU en de Euraziatische Economische Unie (EEU), een handelsunie die in 2015 werd opgericht en waar Rusland, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kyrgizië lid van zijn.

De Euraziatische handelsunie heeft dezelfde fundamenten als de Europese Unie en kenmerkt zich door een vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal. Ook hebben de lidstaten van de EEU stappen ondernomen om onderlinge handelsbeperkingen weg te nemen. De EEU is een initiatief van Rusland, bedoeld om de economische samenwerking met voormalige Sovjetlanden te versterken. Ook lijkt de Euraziatische handelsunie een opmaat te zijn richting een verdere integratie met de Europese Unie.

Rusland wil samenwerking tussen EU en EEU

Het is niet voor het eerst dat Rusland toenadering zoekt tot de Europese Unie. Eind 2014 pleitte de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, ook al voor verdere samenwerking tussen de EU en de EEU. De samenwerking tussen de vijf Euraziatische landen begon in 2010 met een douane-unie. Later werd deze opgewaardeerd tot een handelsunie en sinds 2015 vertegenwoordigt de Euraziatische Economische Unie (EEU) ongeveer 170 miljoen mensen en 15% van de wereldwijde landbouwgrond. Ook beschikt deze unie van vijf landen over aanzienlijke olie- en gasvoorraden.

Met de oprichting van de Euraziatische Economische Unie zette Rusland niet alleen een stap in de richting van Europa, maar ook in de richting van Azië. Zo wil Rusland ook de Chinese ‘Silk Road’ integreren in de Euraziatische handelsunie.

Lees ook:

eurasian-union

Rusland wil meer samenwerking tussen EU en Euraziatische Economische Unie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders