Libië wil olie in Egyptische ponden afrekenen

Libië is bereid olie in Egyptische ponden af te rekenen, zo verklaarde de adviseur van generaal Haftar afgelopen vrijdag in een interview met het Egyptische Extra TV. “Egypte moet profiteren van de Libische olie door deze met ponden in plaats van Amerikaanse dollars te betalen.”

libia-teaserDit bericht komt slechts een paar dagen nadat generaal Haftar de controle kreeg over een vierde oliehaven in Libië. Nu hij controle heeft over een deel van de oliedistributie kan hij eisen dat de olie in een andere valuta afgerekend wordt.

Petrodollar

De overstap van dollars naar andere valuta op olie in af te rekenen komt de Amerikanen erg slecht uit. Zo lang de wereld dollars nodig heeft om olie te kopen zal er vanuit de hele wereld vraag zijn naar de Amerikaanse munt. En op basis van dit principe kan de VS al decennia ver boven haar stand leven en kostbare oorlogen voeren in het Midden-Oosten.

In het verleden probeerde de Irakese leider Saddam Hussein olie in euro’s af te rekenen, terwijl de Libische generaal Gaddafi olie voor goud wilde ruilen.

Het wordt voor de Amerikanen steeds moeilijker om haar petrodollar systeem in stand te houden. Begin dit jaar kondigde Iran aan olie voortaan in euro’s te verhandelen (ook met het 1,3 miljard inwoners tellende India), terwijl ook Gazprom de wens gehoord heeft olie in euro’s af te rekenen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *