De Europese Unie moet niet langer wachten om haar sancties tegen Rusland te beëindigen, aldus de Tsjechische president Milos Zeman. Hij heeft zich in het verleden al vaker kritisch uitgelaten over deze maatregel. Rusland zou de lidstaten van de EU moeten overtuigen van de noodzaak de sancties op te heffen, aldus de president. In een interview met de Russische krant Izvestia zei hij daar het volgende over…

“Ik ben altijd tegen de sancties geweest. Niet alleen had de Europese Unie de sancties nooit moeten verlengen, ze had deze nooit moeten introduceren. We moeten de sancties nu stopzetten, niet ergens in de toekomst”

Milos_Zeman_2013De relatie tussen Europa en Rusland verslechterde in het voorjaar van 2014, toen het Russische leger in opdracht van Poetin de Krim binnenviel en het gebied met goedkeuring van de plaatselijke bevolking annexeerde. De spanningen liepen verder op toen later onder zeer verdachte omstandigheden vlucht MH17 werd neergehaald in het oostelijke deel van Oekraïne. Verdenkingen dat Rusland iets met die aanslag te maken heeft hebben de relaties tussen oost en west ook geen goed gedaan.

De maatregelen tegen Rusland zijn al langer mikpunt van kritiek. Verschillende Europese politici hebben zich er al tegen uitgesproken, omdat die met name schadelijk zijn voor de Europese landbouwsector. In reactie op de Westerse sancties besloot Rusland landbouwproducten uit de EU te boycotten.

Meer over de sancties: