Marc Faber rekent op grote valutaoorlog

Marc Faber verwacht in de toekomst een intensivering van de wereldwijde valutaoorlog. Hij zegt dat ook de Chinese beleidsmakers hun valuta goedkoper zullen maken, mocht de Chinese economie verder vertragen. De Verenigde Staten en Japan gaan aan de leiding in de wereldwijde valutaoorlog, maar bij een verdere vertraging van de economische groei in Azië zullen ook exportlanden als Zuid-Korea en China meedoen in de race naar de bodem. Het goedkoper maken van de munt is een beproefde methode om de export te stimuleren en de handelsbalans te herstellen, want het maakt meer zichtbare handelsbarrières als importquota en heffingen overbodig.

Valutareserves

Door het monetaire beleid van de VS is de Amerikaanse dollar zwakker geworden ten opzichte van de Chinese yuan. Daardoor heeft China aan koopkracht verloren op haar $3 biljoen aan Amerikaanse dollarreserves. Marc Faber merkt op dat China met dat verlies kan leven, omdat de groeiende export naar de VS veel werkgelegenheid heeft opgeleverd. Ook verkreeg het land met 1,3 miljard inwoners veel technologische kennis van Westerse bedrijven die hun productie overplaatsten naar China. Volgens Marc Faber zijn deze voordelen veel groter geweest dan het verlies op de dollarreserves.

Handelsrelaties

Marc Faber merkt op dat China wereldwijd steeds meer invloed krijgt door haar intensieve handelsrelaties, een ontwikkeling waar de Amerikanen niet gerust op zijn. De handel tussen China en Afrika is bijvoorbeeld twee keer zo groot als die tussen Afrika en de VS. Het is volgens Faber dan ook geen toeval dat president Obama onlangs een bezoek heeft gebracht aan het Afrikaanse continent. Amerika vreest voor haar machtige positie, nu de Chinezen hun banden met belangrijke handelspartners aanhalen.

[vsw id=”XQ2aW–oT0s” source=”youtube” width=”560″ height=”315″ autoplay=”no”]

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Marc Faber rekent op grote valutaoorlog

  • Door het monetaire beleid van de VS is de Amerikaanse dollar zwakker geworden ten opzichte van de Chinese yuan?
    Kijk eens hoe veel sterker de US-dollar geworden is in afgelopen tijd, met gevolgen voor goudprijs etc. Inflatie is geexporteerd door de VS. Yuan is minder waard geworden en Chinezen kunnen blij zijn met dollarreserves

    Beantwoorden
    • Het enigste wat China uit de VS importeert zijn die waardeloze dollars.

      Beantwoorden
      • Ze halen ook steeds meer goud uit de markt. Ook uit de VS komt goud dat bestemd is voor de exporterende landen in het Verre Oosten. Ook investeert China veel in mijnbouwbedrijven over de hele wereld, daar gebruiken ze hun dollars ook voor.

        Beantwoorden
  • Dit is de finale pokertafel der Centrale Banken, oftewel het eindspel.

    De gewone man (of vrouw) heeft 1 voordeel t.o.v. de centrale planners.

    Wij kunnen een groot gedeelte van ons vermogen investeren in goud en zilver.

    Voor een grote speler met vele miljarden is dit een serieus probleem, dus doe je voordeel er mee.

    Beantwoorden
  • Er zit wel degelijk een gevaar in voor de Chinezen als ze een valuta oorlog beginnen. Het economische model is uitgewerkt in China waardoor ze op zoek moeten naar een nieuw model. Veel Amerikaanse en Europese fabrikanten halen hun productie terug naar hun eigen landen. Voorbeelden zijn Philips die haar Philishaves in Drachten maken en Apple die haar nieuwe PowerMac in de VS maakt.

    Als China haar valuta gaat verlagen dan is dat zeker goed voor de export maar in veel gevallen is het kalf al verdronken voor veel Chinese bedrijven. De Amerikanen hebben hun productie dusdanig geoptimaliseerd dat het erg moeilijk zal worden voor China om die producties, zoals de PowerMac en de Philishaves, weer terug te halen naar China.

    Het grootste obstakel zal in mijn optiek het uitgewerkte model zijn van goedkoop produceren.

    Beantwoorden
    • Ik ben het met je eens dat een land niet eeuwig lagelonenland kan blijven. De Verenigde Staten en Mexico worden gewoon relatief gezien weer wat goedkoper. Lonen zijn in het laatstgenoemde land bijvoorbeeld veel minder hard gestegen dan in China. Daar komt bij dat een stijgende olieprijs het ook minder aantrekkelijk maakt om de productie zo ver weg te hebben.

      Gelukkig produceert China miljoenen verschillende producten. Ook begint de interne markt in China zich te ontwikkelen. Dat biedt ook kansen voor Westerse landen. De rollen keren zich om!

      https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/vs-moet-handelsbeperkingen-versoepelen/

      Beantwoorden
  • Het model dat China hanteert, het zogenoemde export-led growth model, zou wel succesvol kunnen zijn. Ze zouden hun productiesysteem dan moeten ontwikkelen en producten gaan produceren die een hoger technologisch niveau vereisen. Zoals Japan, Duitsland en Zuid-Korea hebben gedaan in de periode na de Tweede Wereld Oorlog. Het lijkt echter dat de andere kant van de symbiotische verhouding, de VS, niet zit te wachten op zulke aanpassingen. Wellicht dat ze hierdoor beiden slechter af zullen zijn.

    Beantwoorden
  • Ik reken niet op een valuta oorlog ,we zitten er middenin.Maar Faber weet precies waar hij over praat .Deze wijze man weet veel goeds te melden mvg Marcel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo