Medvedev: “Turkije heeft financieel belang in oliehandel met ISIS”

“Een aantal Turkse ambtenaren heeft directe financiële belangen in de oliehandel met terreurbeweging ISIS”, dat zei de Russische premier Medvedev naar aanleiding van het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens. “De daden van Turkije zijn de facto ter bescherming van Islamitische Staat. Dit is geen verrassing, gezien de informatie die we hebben over de directe financiële belangen die sommige Turkse ambtenaren hebben bij de levering van olieproducten die geproduceerd zijn door raffinaderijen die onder controle staan van ISIS.”

“De roekeloze en criminele acties van de Turkse autoriteiten… hebben een gevaarlijke escalatie in de relatie tussen Rusland en de NAVO teweeg gebracht, wat door geen enkel belang gerechtvaardigd kan worden, inclusief bescherming van de landsgrenzen”, zo voegde Medvedev eraan toe.

 

Medvedev: “Sommige Turkse ambtenaren hebben directe financiële belangen bij ISIS”

Handelsbeperkingen

Volgens de rechterhand van Poetin zal Rusland als reactie op het neerhalen van het gevechtsvliegtuig een aantal belangrijke gezamenlijke projecten met Turkije stilleggen. Ook wil de Russische regering Turkse bedrijven gaan weren van de Russische markt. Rusland heeft haar burgers al aangeraden niet meer naar Turkije op vakantie te gaan, met als argument dat er een ’terroristische dreiging’ is. Verschillende reisbureaus zouden de vakanties naar Turkije al uit hun assortiment geschrapt hebben. Ook wordt er al gesproken over een importverbod dat Rusland ingesteld zou hebben op vlees uit Turkije.

Ook de aanleg van de Turkish Stream, een gasleiding die via de Zwarte Zee en Turkije aardgas kan leveren aan Europa, staat door het incident op losse schroeven. Rusland zou Turkije ook helpen met de bouw van haar eerste kerncentrale, maar het is nog maar de vraag of ook dat project nog wel volooitd zal worden met de hulp uit Rusland.

Jens Stoltenberg van de NAVO verklaarde solidair te zijn met Turkije. “We ondersteunen de territoriale integriteit van onze NAVO bondgenoot”.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *