Volgens filmmaker Oliver Stone was de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in februari betrokken bij de staatsgreep in Oekraïne. Hij werkt momenteel aan een documentaire over de voormalig Oekraïense president Viktor Yanukovych, die na de staatsgreep het land ontvluchtte. Oliver Stone sprak onlangs vier uur met Yanukovych en kreeg daardoor een andere kant van het verhaal te horen.

Volgens de filmmaker werd in de Westerse media vooral het verhaal van ‘Russen in de Krim’ benadrukt, terwijl het werkelijke verhaal volgens hem draait om de ‘aanwezigheid van de VS in Oekraïne’. Hij vind het een vorm van misleiding door de media die vergelijkbaar is met de propaganda over massavernietigingswapens in Irak ten tijde van het presidentschap van Bush.

Betrokkenheid CIA

De schietincidenten op het plein in Kiev, waarbij 14 politieagenten en 45 demonstranten gedood werden en waar 85 gewonden vielen waren volgens Stone het werk van onruststokers van een derde partij. “Veel getuigen, inclusief Yanukovych en politie officieren geloven dat deze derde partij is binnengebracht door een pro-Westerse organisatie die banden heeft met de CIA”, zo verklaarde de filmmaker. Hij hoopte dat de waarheid over de Oekraïense staatsgreep snel naar boven komt in de Westerse wereld, zodat er op tijd een einde kan komen aan de waanzin.

Yanukovych werd in februari verjaagd, omdat hij weigerde een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te ondertekenen. De toenmalige president van het land vluchtte naar Rusland, terwijl het geweld in Oekraïne door ging. In april escaleerde de situatie, toen Kiev een militaire operatie startte tegen onafhankelijkheidsstrijders in Donetsk en Loehansk. Het Oekraïense leger bestookte van buitenaf steden, met grote verwoesting en honderden doden tot gevolg.

MH17

Filmmaker Oliver Stone sprak in de zomer al zijn twijfels uit over de theorieën die de Westerse media oprakelden over de vliegramp met de MH17. Vanuit Amerika werd al snel met de beschuldigende vinger naar Rusland gewezen, terwijl daar op dat moment nog helemaal geen bewijs voor was geleverd. Tot op de dag van vandaag is er geen overtuigend bewijs dat Rusland achter het neerhalen van het vliegtuig zit. Maar door het verhaal steeds te herhalen zijn mensen gaan geloven dat dat wel het geval is.

Lees ook: