China passeert Duitsland als grootste afnemer Russische olie

China heeft Duitsland ingehaald als grootste afnemer van ruwe olie uit Rusland, zo schrijft Russia Today op basis van het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Uit de handelsgegevens blijkt dat de Chinezen steeds meer zogeheten ESPO olie (East Siberian – Pacific Ocean) uit Rusland importeren. Dit is olie is afkomstig uit verschillende Siberische olievelden.

In 2012 werd de laatste hand gelegd aan een nieuwe oliepijpleiding, waardoor de aanvoer van ruwe olie richting China en andere Zuidoost Aziatische landen sterk verbeterde. Zestig procent van alle olie die vandaag de dag via deze route getransporteerd wordt is bestemd voor China.

Export olie naar China verdubbeld

De afgelopen vijf jaar is de export van olie van Rusland naar China meer dan verdubbeld. In december importeerde Beijing 4,81 miljoen ton ruwe olie, een stijging van 30% ten opzichte van een jaar eerder. Sinds het begin van dit jaar is niet langer Saoedi-Arabië, maar Rusland de belangrijkste leverancier van olie voor de Chinese economie.

China en Rusland hebben de afgelopen jaren langlopende contracten getekend voor de levering van olie en gas. Deze miljardendeals geven Rusland een betrouwbare afzetmarkt, terwijl de Chineszen zich iets minder afhankelijk maken van de olie uit het Midden-Oosten. Volgens de Rosneft directeur Igor Sechin zal Rusland de komende twintig jaar voor in totaal meer dan $500 miljard aan energie leveren aan China.

Uit ons archief:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *