‘Saoedi-Arabië wil alliantie met Rusland’

De Saoedische koning Salman is onder de indruk van het optreden van Rusland in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS) en wil daarom nog voor het einde van dit jaar een bezoek brengen aan Moskou om een alliantie te smeden. Dat schrijft Mordechai Kedar in een opiniestuk voor de Israëlische krant Arutz Sheva. Volgens Kedar liggen er verschillende redenen achter dit besluit.

russische-aanvallen-isAls eerste noemt hij de verzwakte positie van de Verenigde Staten in de regio, omdat de ambtstermijn van president Obama er bijna op zit. Daar komt bij dat de Verenigde Staten een deal gesloten hebben met Iran, een akkoord waar Saoedi-Arabië niet achter staat. Dat heeft het bondgenootschap tussen de VS en Saoedi-Arabië geen goed gedaan.

Ook is Saoedi-Arabië te spreken over de Russische luchtaanvallen op IS, die veel effectiever zouden zijn dan de acties van Amerikanen en de NAVO. Vanuit geopolitiek perspectief ligt de situatie complex. Voor Saoedi-Arabië werd Islamitische Staat een bedreiging, maar ze willen ook niet dat Rusland meer macht in de regio krijgt. Dat kan een goede reden zijn voor de Saudische koning om met Poetin in gesprek te gaan, zodat ze het samen op een akkoord kunnen gooien.

Het is voor het eerst dat de twee elkaar in Moskou ontmoeten, want in het verleden was het altijd Poetin die op het vliegtuig moest stappen om de Saudische koning te ontmoeten. Zegt dit iets over de machtsverschuiving in de wereld? Een maand geleden vloog ook de Israëlische premier Netanyahu al naar Moskou om een bezoek te brengen aan Poetin.

Oliedollar

Saoedi-Arabië is een belangrijke steunpilaar voor de oliedollar. Nadat in 1971 het dollarsysteem werd losgekoppeld aan goud kreeg de dollar in 1973 opnieuw ‘waarde’ door een meesterzet van Kissinger. Hij maakte destijds met Saoedi-Arabië de afspraak olie wereldwijd in dollars af te rekenen, waardoor alle dollarreserves buiten de Verenigde Staten weer een nieuwe functie kregen. Tot op de dag van vandaag heeft de hele wereld dollars nodig om olie te importeren, met als resultaat dat er nog steeds veel vraag is naar dollars.

Het dollarsysteem blijft bestaan zo lang de rest van de wereld bereid is dit systeem te ondersteunen. Olieproducerende landen ondersteunen dit systeem door hun olie in dollars af te rekenen, terwijl exporterende landen het dollarsysteem ondersteunen door dollarreserves op te bouwen. Deze beide steunpilaren brokkelen langzaam af. Eind vorig jaar brak Saoedi-Arabië met het oliekartel door de olieproductie te maximaliseren, waardoor de olieprijs in een half jaar tijd halveerde tot minder dan $50 per vat.

Ook willen belangrijke olieproducerende landen als Rusland en Iran hun olie graag in andere valuta afrekenen, terwijl Rusland als China hun dollarreserves afbouwen en goud kopen.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo