Saoedi-Arabië verlaagt olieprijs voor Europa

Saoedi-Arabië heeft de olieprijs voor het Noordwesten van Europa met $0,60 per vat verlaagd. De Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee krijgen $0,20 korting op de prijs van een vat ruwe olie. Met deze prijsverlaging probeert Saoedi-Arabië haar marktaandeel te verdedigen, nu Iran weer olie mag verkopen op de Europese markt.

In het verleden exporteerde Iran ook al olie naar onder meer Italië en Spanje, maar door de Westerse sancties om het nucleaire programma van Iran was dat jarenlang niet meer mogelijk. Vanaf volgende maand worden de sancties opgeheven en kan het Perzische land weer olie naar Europa exporteren, waarmee de strijd om marktaandeel een nieuwe fase in zal gaan. Met de nieuwe prijsverlaging probeert Saoedi-Arabië haar afzetmarkt veilig te stellen.

Olieprijs onder druk

Experts verwachten dat de olieprijs wereldwijd verder zal dalen of tenminste op het huidige niveau zal blijven, omdat Iran net als Saoedi-Arabië beschikt over enorme voorraden goedkoop te produceren olie. Voor het olie-embargo leverde Iran 13% van de binnenlandse vraag van Italië en 16% van de binnenlandse vraag in Spanje. Om deze afzetmarkt terug te winnen moet Iran met een beter aanbod komen dan Saoedi-Arabië, wat betekent dat er een serieuze prijzenoorlog kan ontstaan tussen de twee oliegiganten.

Hamid Hosseini, directeur van de Iraanse unie van olie-exporterende bedrijven, liet in een verklaring tegenover de Wall Street Journal weten niet onder de indruk te zijn van de prijsverlaging. Hij had er meer van verwacht, omdat Iran naar zijn oordeel onder meer gunstige voorwaarden olie kan leveren aan Europa dan Saoedi-Arabië.

Olie in euro

De terugkomst van Iran op de wereldwijde oliemarkt kan een interessante dynamiek teweeg brengen. Het land heeft op zijn zachtst gezegd geen positieve handelsrelatie met de Verenigde Staten. Begin 2002 werd het land door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush bestempeld als onderdeel van de ‘as van het kwaad’, terwijl de voormalige Iraanse president Ahmadinejad zijn behoorlijk impopulair maakte bij de Amerikanen door in een toespraak voor de Verenigde Naties de holocaust te ontkennen.

Iran kan haar olie als wapen inzetten tegen de petrodollar, bijvoorbeeld door met Europa afspraken te maken over de levering van olie in euro’s. Het zou niet voor het eerst zijn dat Iran olie in euro’s afrekent, want India rekent de olie al af in deze valuta.

iran-oil-installation

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *