Erdogan: “Turkije is niet uit op escalatie”

De Turkse president Erdogan heeft vandaag in een verklaring gezegd dat hij niet uit is op een escalatie van het conflict met Rusland. Toch blijft hij van mening dat het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig in overeenstemming was met haar recht om de grens met Syrië te verdedigen.

“We hebben geen intentie om dit conflict te laten escaleren. We verdedigen alleen onze veiligheid en onze grenzen. We zullen doorgaan met onze humanitaire missie aan beide kanten van de Turks-Syrische grens. We zijn vastberaden alle stappen te nemen die nodig zijn om een nieuwe golf van immigranten te voorkomen”, zo verklaarde Erdogan.

Het neerhalen van het Russische vliegtuig kostte aan tenminste één piloot het leven. Volgens de laatste berichten heeft het vliegtuig maar heel kort boven Turks grondgebied gevlogen en bevond deze zich al boven Syrisch grondgebied toen het werd neergeschoten door het Turkse leger. Volgens Business Insider was het neerhalen van de Russische straaljager de grootste directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland in meer dan vijftig jaar tijd.

erdogan

De Turkse president Erdogan verdedigt neerhalen van Russisch gevechtsvliegtuig (Afbeelding van Reuters)

Handelsbeperkingen

Poetin noemde de aanslag een ‘messteek in de rug’ en beschuldigde Turkije van collaboratie met terreurbeweging ISIS. Volgens Erdogan heeft Turkije al sinds oktober waarschuwingen afgegeven aan het Russische leger, maar werden deze keer op keer genegeerd. Volgens Erdogan heeft Rusland niets te zoeken in het grensgebied waar dinsdag het vliegtuig werd neergeschoten.

Rusland raadt haar bevolking af op vakantie te gaan in Turkije en overweegt handelsbeperkingen op te leggen. Ook stopt hij mogelijk de samenwerking ten aanzien van de geplande Turkish Stream gasleiding en de bouw van de eerste kerncentrale van Turkije. Er gaan ook geruchten dat Rusland de levering van aardgas wil stopzetten.

Een verslechtering van de relatie met Rusland is schadelijk voor de Turkse economie. Turkije is volgens Business Insider voor 60% van haar gasverbruik en voor 35% voor haar olieconsumptie afhankelijk van import uit Rusland. Het toerisme is ook gebaat bij een snelle oplossing voor dit conflict, want na Duitsland komen de meeste toeristen uit Rusland. Die toeristen leveren de Turkse economie naar schatting $4 miljard per jaar op.

De-escalatie

De Amerikaanse president Obama en zijn Franse collega Hollande lieten in reactie op dit incident weten dat er een brede alliantie gesmeed moet worden in de strijd tegen ISIS en dat Rusland zijn aandacht moet richten op de jihadistische groepering. Ze riepen zowel Turkije als Rusland op geen escalatie van het conflict uit te lokken.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *